Kaapverdië is één van de meest toegankelijke plekken in Afrika voor toeristen. Er komen veel vakantiegangers, windsurfers en strandliefhebbers. Sal is het meest bekende eiland en trekt de meeste toeristen van alle eilanden. Mijn vrouw, zoontje en ik zijn zelf al een maand of twee op wereldreis als we neerstrijken in Kaapverdië. Mijn mening over dit land is echt héél positief, omdat er zo weinig van het eiland bebouwd is. Ook is het eiland niet al te groot, waardoor je in een korte tijd het eiland rond kan reizen. Zowel in en rond het water als op het land is er genoeg te beleven! Ik heb alle tips voor jouw vakantie in Sal op een rijtje gezet.

Bekijk ook de video met nog meer tips voor jouw vakantie!

Lees in deze reisboog alle tips voor jouw vakantie, maar wist je dat er ook al een video online staat met alle beelden? Bekijk daarom ook even Sal, Kaapverdië: de video met alle hoogtepunten.

Tips voor een vakantie in Sal, de pier van Santa Maria.
Het strand van Santa Maria met de pier gezien bovenaf.

Een auto huren op Sal

Een auto huren op Sal is geen moeilijke opgave. Je kunt namelijk via ieder hotel of tourbedrijfje een auto krijgen voor één of meerdere dagen. Omdat het eiland niet heel groot is en de bezienswaardigheden in een paar dagen te bezoeken zijn, heb je hem niet je hele verblijf nodig. Ik raad je wel sterk aan om een 4×4 te huren, want het eiland Sal heeft maar één echte geasfalteerde hoofdweg. Verder zijn er veel zandwegen of kun je zelfs compleet off road door het zandlandschap crossen. Voor ongeveer vijftig euro per dag heb je al een kleine 4×4 en die komen ze gewoon brengen en ophalen bij jouw hotel.

Onze Suzuki Jimny ziet er robuust uit, maar niets is minder waar. Op wegen als deze rammelt werkelijk elke onderdeel van deze wagen. De vering heeft ergens rond de eeuwwisseling het loodje gelegd en de banden kunnen nog net één rondje mee. Het geeft niet, want we hebben alle tijd en we hobbelen rustig van berg naar struik. Op deze foto kun je toch wel zien dat Kaapverdië echt Afrika is!

Tips voor een vakantie in Sal, huur een auto.
We crossen met deze kleine Suzuki Jimny het eiland over.

Waar te verblijven op Sal in Kaapverdië

Graag geef ik nog wat tips over waar de verblijven tijdens jouw vakantie op Sal. In Sal zitten eigenlijk alle accomodaties in en om de badplaats Santa Maria. Langs een eindeloze strook van de mooiste stranden liggen resorts, hotels en kleinere bed en breakfasts, maar ook alle restaurants en bars zijn hier te vinden.

Porto Antigo

Wij verblijven op Sal in een prachtig appartement op een complex genaamd Porto Antigo. Het lijkt net een klein dorp in het westen van de stad Santa Maria. Verder is dit deel van de stad zeer de moeite waard voor muziek, sfeer, lekker eten en gewoon rondslenteren. De lokale cultuur en het toerisme zijn hier helemaal in elkaar verweven. De mensen zijn vriendelijk en lekker ad rem. Voor je het weet sta je zo een kwartier met de mensen te praten, over voetbal of muziek of wat dan ook. We hebben een appartement met een zwembad en een soort zwembad in zee, zoals op de foto hieronder te zien is. Afkoelen onder die Afrikaanse zon lukt ons dus wel! Een Nederlands gezin waar we mee in contact zijn gekomen verhuurt appartementen onder de naam Bobby Was Here en dit is toch wel een pareltje waar we graag bij ze op bezoek komen.

Tips voor een vakantie in Sal, Porto Antigo

De woonkamer van ons ‘huis aan zee’ heeft een Afrikaans tintje. Het huis is helemaal in de sfeer die we graag zien. Uit eten gaan op Kaapverdië is spotgoedkoop, net als de drankjes. Toch eten we hier soms ook gewoon even thuis, gewoon omdat het ook wel weer eens lekker is. Dan komt onze zoon Jens ook nog een beetje aan zijn groentes! Vanaf ons heerlijke balkon kijken we uit over het zwembad. De eerste dagen zijn we half hier en half bij het zwembad, een beetje aan het bijkomen van onze wereldreis.

Tips voor een vakantie in Sal, waar te verblijven.
De Afrikaanse inrichting van ons prachtige appartement.

Moradias

Een andere fantastische plek om te verblijven is Moradias, een stukje verderop in het oosten van Santa Maria. Hier verblijven is redelijk goedkoop en er zijn veel opties. Moradias bestaat uit vier grote blokken met gekleurde appartementen. Alle appartementen hebben genoeg ruimte en een eigen keuken. Bovendien zit je op loopafstand van alle restaurants in Santa Maria en de gezellige pier.

Wij zitten in Moradias Verde, de groene kleur. Het zwembad is groot en rustig.

Het standbeeld van Christus onder water

Santa Maria is van oudsher een doodgewoon vissersdorpje, voordat alle toeriten en hotels hier naartoe kwamen. Een bijzonder stukje cultuur van vroeger is nog te zien onder water. In Santa Maria staat namelijk een standbeeld van Christus op de zeebodem voor de kust. Dat is er neergezet om de vissers op het water te beschermen tegen de kracht van de zee. Je kunt er naartoe zwemmen, ongeveer vijftig meter voor het hotel Porto Antigo, waar wij toevallig verblijven. Neem je snorkel en een GoPro mee, maar kijk wel even of de golven het toelaten! Het kan hard waaien op Sal en dat maakt erheen zwemmen soms wat moeilijker.

Santa Maria, de badplaats met de mooie stranden

Op de straten van Santa Maria, waar we verblijven, kan ik genieten van de lokale bevolking. Het toerisme is wel een belangrijk onderdeel geworden van deze eilanden, maar dat lijkt erg goed samen te gaan met de cultuur. No stress is het motto van dit eiland en dat zeggen de locals vaak tegen je als je langsloopt. De dame op de foto loopt hier met haar kleurrijke kruiwagen langs alle winkels om fruit te verkopen. Op de pier van Santa Maria draait alles om vis. Iedereen heeft zijn eigen taak. We zien de bakken met vis binnenkomen vanaf de boten en deze jongen gaat er meteen mee aan het werk. Zodra hij klaar is worden de tonijnen zo weer naar de restaurants vervoerd. Echt heerlijk om hier rond te lopen. 

Tips voor een vakantie in Sal, Santa Maria het gezellige stadje.

De Salinas van het eiland Sal

Het eiland Sal is genoemd naar twee grote zoutmeren die een groot deel van het eiland in beslag nemen. Sal is namelijk het Portugese woord voor zout. Je zou het eiland wat mij betreft gerust ‘Zand’ kunnen noemen, want dat is ongeveer de andere 80%. We brengen een bezoek aan Salina Pedra de Lume, letterlijk vertaald: het zoutmeer Vuursteen.

Salina Pedra de Lume ligt tussen de bergen in een mooie vallei. We lopen door een lange tunnel die doet denken aan die van een mijn en komen uit bij dit uitzicht. Vanuit de lucht kan ik met de drone goed begrijpen hoe ze aan deze naam zijn gekomen. Wat een prachtige kleuren!

Net als in de Dode Zee kan je lekker ronddobberen en drijven op het zoute water. En geloof me: ik ben ook in de Dode Zee geweest en dit leek nog wel zouter. Jens vond het maar niks met zijn schaafwondjes op zijn knieën! Door het zout was het water ook echt heet.

Van bovenaf zien we de prachtige kleuren van Salina de Pedra Lume.

Haaien aanraken in het ondiepe water van Shark Bay

Nog één van de beste tips voor jouw vakantie op Sal en een hoogtepunt van Kaapverdië is volgens ons de baai Shark Bay. Deze ligt net ten zuiden van Pedra Lume en in deze baai kun je lemon sharks, in het Nederlands citroenhaaien, zien zwemmen. Dit klinkt misschien heel eng, maar is het juist helemaal niet. Citroenhaaien kunnen maarliefst drie meter lang worden, maar zijn ongevaarlijk voor mensen. Je kunt een tour te boeken naar Shark Bay, maar mijn tip is om zelf te gaan. Er zijn namelijk altijd wel lokale gidsen te vinden en zelfs als je alleen gaat zul je de gidsen zien die de haaien lokken met wat aas in een bakje. Waterschoentjes zijn aan te raden, of anders zelfs gewoon met schoenen door het water lopen, want er liggen zee-egels in deze baai.

De haaien raken soms letterlijk mijn benen, heel spannend om mee te maken!

Olho Azul bij Buracona

In het noordwesten van Sal ligt een ander bijzonder natuurfenomeen. Bij Buracona ligt een grot genaamd Olho Azul, het blauwe oog. Het is een groot gat in de lavarotsen, maar wanneer het zonlicht naar binnen schijnt is het een prachtig blauw ondergronds zwembad. Het licht is op deze manier alleen te zien rond twaalf uur ’s middags en zowaar stonden deze drie ramptoeristen stipt om twaalf uur door dit gat naar beneden te staren. Je zou bijna denken dat we geordend zijn!

Bij Olho Azul kun je ook zwemmen in dit prachtige natuurlijke zwembad. De golven worden door de rotsen gebroken en in dit bad is het water opeens helemaal doodstil. Een uniek stukje natuur van Kaapverdië. Op de foto hieronder zie je het vanuit de lucht. De kleine zwarte vlek aan de rechterkant is ‘het oog’ en daarnaast liggen de ruige baai en het natuurlijke zwembad.

De hoofdtad van Sal: Espargos

Waar Sal bijna niet bebouwd is en er in het zuiden eigenlijk vooral hotels en restaurantjes te vinden zijn, staat in het midden van het eiland een heuse stad: Espargos. Een bezoek vonden we zeker de moeite waard, omdat je hier net wat meer ziet van de Kaapverdische cultuur. Midden in de stad ligt een berg, van waar je het allermooiste uitzicht hebt op alle gekleurde huisjes.

We stoppen in Espargos ook even langs de weg voor een hele mooie muurschildering, want dit is Kaapverdië in een notendop. Zeker Afrikaans, maar de cultuur lijkt wel een beetje op die van Hawaï, een echt eilandcultuur. Dat zag ik wel een beetje terug in dit schilderij.

Deze muurschildering is een typisch voorbeeld van de kleurrijke stad Espargos.

Leer kitesurfen op het eiland Sal

Sal is dé plek van Kaapverdië en misschien wel de hele wereld om te leren kitesurfen. Het eiland heeft al veel wereldkampioenen voortgebracht. Voor zowel beginners als ervaren kitesurfers is dit de plek, omdat de wind hier eigenlijk altijd goed is om de sport te beoefenen. Daarom is één van de beste tips op jouw vakantie in Sal om hiermee kennis te maken. Op Kite Beach vind je veel kitesurfscholen waar je een les kunt boeken voor een dag, meerdere dagen of zelfs een hele week. Als je al ervaring hebt met kitesurfen kun je hier de spullen huren. Een aanrader is de kiteschool van Mitu Monteiro genaamd Mitu & Djo. Hij is een wereldkampioen afkomstig van het eiland Sal en werd een legende door alle eilanden van Kaapverdië te bezoeken door te kitesurfen. Het kitesurfseizoen loopt ongeveer van september tot maart en de wind is het sterkst in februari.

Tips voor een vakantie in Sal, leer kite surfen.
Mijn eerste kitesurfles was op het strand, omdat de beheersing van de vlieger stap 1 is.

Walvissen spotten

In april en mei zwemmen er walvissen, bultruggen om precies te zijn, vanuit Scandinavië naar de baai van het eiland Boa Vista. Ook op Sal worden veel tours aangeboden waarbij je walvissen kunt spotten. Ze komen er langs tijdens het paren of om hun kalfjes te baren. Ook kun je onderweg dolfijnen zien, want die komen ook veelvuldig voor tussen de eilanden van Kaapverdië.

De beste plek om ze te spotten is het eiland Boa Vista en het is sowieso een tip om dit eiland ook te bezoeken! Lees ook onze blog eens over het eiland Boa Vista, Kaapverdië.

Volg Wout of the World tijdens de grote wereldreis

Wil je mijn reisprogramma een klein beetje verder helpen en alle bestemmingen op de voet volgen? Abonneer dan heel graag even op mijn YouTube-kanaal. Je blijft dan op de hoogte van de nieuwste video’s en zorgt ervoor dat ik mooie reizen kan blijven filmen!

TRAVEL WITH US!

Monthly new travel inspiration and our latest adventures in your mailbox.

    © 2024 Wout of the World- Privacy Policy –All rights reserved
    Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites