De afgelopen drie weken reisden mijn vriendin Suus en ik per trein, bus, boot, fiets en de altijd vertrouwde benenwagen door Japan, waar we mystieke tempels bezochten, in vreemde restaurants aten, in Love Hotels sliepen en de beste sushi ter wereld aten. Nu zijn we beland in Zuid-Korea, waar je eerder al blogs kon lezen over het wonderschone eiland Jeju en de regio Busan. In deze blog laat ik je zien hoe je kunt backpacken in de Seoul de hoofdstad van Zuid-Korea.

Wil je ook alle video’s als eerste zien wanneer ze uitkomen? Abboneer je dan via deze link op het YouTube account van Wout of the World!

Backpacken Seoul Zuid-Korea Chyeongbok Gung
Als je gaat backpacken in Zuid-Korea dan is Seoul de basis. Vanaf hier kun je het hele land door!

Waar te verblijven als je gaat backpacken in Seoul?

Bij het zoeken naar een geschikt hostel kijken we naar de prijs, naar de ligging en de faciliteiten die ons op weg kunnen helpen in deze mega-stad. Het verkeer is prima, maar je moet net weten welke bus je moet hebben en nog belangrijker, waar die gaat! In onze zoektocht komen we uit bij Kimchee Downtown Guesthouse. De ligging is erg centraal, de prijzen zijn spotgoedkoop, er hangt een gezellige backpackers-sfeer en je kunt er prima zelf koken met een supermarkt om de hoek!

Backpkacken Seoul Zuid-Korea Bukhansan
Een mistig uitzicht over de bergen vanaf Bukhansan, een must-do hike als je gaat backpacken in Seoul.

Adembenemende uitzichten over de wereldstad Seoul

De meeste bezienswaardigheden en het hart van de Koreaanse geschiedenis, cultuur en traditie, bevinden zich rond de hoofdstad Seoul. Met de bus doorkruisen we het land om nog meer over Korea te leren en een duik te nemen in ’s werelds vierde stad, want Seoul is na Tokio, Jakarta en Karachi de stad met de meeste inwoners. Daarnaast is de stad ook nog eens uitgesmeerd over een enorm gebied, waardoor het lastig is om te bepalen waar je nou moet beginnen. Wat wel weer goed uitkomt; de stad ligt in een vallei ligt met een aantal hoge bergtoppen in de omgeving. We kunnen dus beginnen met een kijkje van bovenaf! Als je gaat backpacken in Zuid-Korea is de hoofdstad Seoul de place-to-be.

In het noorden van de stad beklimmen we de hoogste berg in de omgeving, genaamd Bukhansan en komen we na een pittige wandeling hoog boven de wolken uit. Dat zorgt ervoor dat we een kijkje krijgen in de ruige natuur in de bergen van Zuid-Korea, maar we hebben nog niet dat allerbeste uitzicht te pakken. Een dag later beklimmen we een andere berg, Mount Ansan, die wat meer in de buurt van het centrum ligt. Het uitzicht dat we daar hebben overtreft werkelijk elke verwachting. We blijven zelfs uren boven op de berg zitten en kijken met open mond uit over heel Seoul en de aangelegen stad Incheon. Als de zon ondergaat en de lichtjes aan, beseffen we dat dit één van de mooiste uitzichten is die we ooit gezien hebben.

Backpacken Seoul Zuid-Korea Mount Ansan
Een prachtige wandeling met dit uitzicht als beloning; het gevoel dat je leeft! Een aanrader als je gaat backpacken in Zuid-Korea.

Hop-on Hop-off in de Piemeltuin

In veel steden rond de wereld zijn zogenaamde hop-on-hop-off-bussen te vinden die langs de mooiste plekken van de stad rijden, maar nergens ter wereld heb ik ze nog zo goedkoop gezien! In Seoul rijdt je al een dag langs alle bezienswaardigheden voor maar zeven euro, dus dat haal je er zo uit. Ideaal ook als je wil backpacken in Zuid-Korea op een klein budget. We beginnen bij het meest beroemde paleis van Zuid-Korea: Chyeongbok Gung voor een geschiedenislesje. Het paleis is door de jaren heen namelijk zo vaak veroverd en platgebrand door zo’n beetje elk volk, dat het een wonder is dat het er nog staat. Vanaf daar bezoeken we nog een paar andere paleizen en komen we een hele bijzondere plek. In één van de paleistuinen, die ik kortweg de Piemeltuin zal noemen, vinden we een heleboel aparte beelden!

Koreanen zijn namelijk nogal bijgelovig op het gebied van alles wat met seks te maken heeft. Zo eten ze levende kronkelende tentakels van de inktvis, omdat het goed zou zijn voor het libido. Maar ook bidden ze naar deze stenen mega-dildo’s, omdat het de kans zou vergroten om bij de bevalling een jongetje te krijgen. Is dat dan niet heel seksistisch, zou je denken? Nee hoor, want in de hoek van het park staat ook gewoon een groot vrouwelijk exemplaar, dat mogelijk nog minder aan de verbeelding overlaat. Wat een aparte cultuur!

In Korea is de oorlog alles behalve een taboe

Een andere belangrijke plek die je niet kan missen in Seoul is het War Memorial of Korea. Het is echt het meest bizarre en grootste museum dat ik ooit heb gezien. Echt vreemd is dat niet, want Korea heeft door de eeuwen heen heel wat oorlog meegemaakt. Je zou misschien een droevige plek verwachten, maar integendeel; dit museum gaat over de nationale trots op het feit dat Zuid-Korea altijd weer onafhankelijk is geworden. Die nationale trots blijkt overigens meteen als we naar binnen lopen. De enige andere bezoekers zijn op dat moment namelijk honderden schoolkinderen die met de paplepel die trots krijgen ingegoten. Sommige klasjes bestaan uit kids van misschien net drie jaar oud! Die muppets werden gewoon voor een groot scherm neergezet waarop een slachtpartij uit de Koreaanse oorlog te zien is. Ter vergelijking: bij ons moet je zestien zijn voor een film waar een druppel bloed in voorkomt!

Middelpunt van je reis als je gaat backpacken in Zuid-Korea: de hoofdstad Seoul.
Chyeongbok Gung: een bizar groot paleiscomplex midden in een drukke stad.

Honderd minidorpjes maken de stad Seoul

De stad Seoul bestaat uit een heleboel verschillende wijken die ieder weer een heel eigen karakter hebben. Daarom bezoeken we een aantal verschillende van die wijken. . De meest traditionele wijk Insadong is zeer de moeite waard, met veel kleine straatjes en verkopers. Ik koop er een nieuwe pet voor een paar euro en we gaan op zoek naar nieuwe sokken. Want je moet wat hè, als je een jaar van huis bent. Ik kom er alleen steeds weer achter dat maat 45 voor Aziaten ongeveer hetzelfde is als maat 52 bij ons. Die is niet te vinden! Ook vinden we er veel leuke kleine restaurants en komt er zowaar een hele carnavalsparade voorbij! Er is dus altijd wel iets te doen in dit culturele hart van de stad.

Ga je backpacken in Seoul, maak dan wat ruimte in je tas, want je kunt hier bij uitstek voor een dagje te shoppen. In de wijk Myeong Dong vinden we de wat chiquere winkels en aangezien ik toch met een vrouw op stap ben, is een bezoek aan deze wijk een must! Helaas voor Suus moet ze het doen met een backpack waar je met hangen en wurgen net een volwassen pinguïn in krijgt; echt shoppen is een moeilijk onderdeel van de reis. We houden het daarom maar bij wat kleine souvenirs. Terwijl Suus vanwege het ruimtegebrek maar een beetje aan window-shopping doet, kom ik in Myeong Dong aardig aan mijn trekken. Hier zijn namelijk de beste street-food-kraampjes van de stad te vinden! En om dezelfde vergelijking van Suus’ backpack maar te gebruiken voor de inhoud van mijn maag; daar past wel degelijk een hele pinguïnkolonie in! Genoeg opslagruimte. Vooral een Koreaans gerecht met chilisaus, kip en deegballetjes: Dak Galbi!

Backpacken in Zuid-Korea was 100% de moeite waard.
Het verschil tussen Korea en Japan is een heel klein beetje meer chaos en losbandigheid.

Wordt vervolgd.. in 20 landen!

In de afgelopen tien dagen hebben we een aardig beeld gekregen van de Koreaanse cultuur; dit land heeft een heel eigen karakter, met lieve warme mensen en soms wat vreemde bijgeloven. De natuur is prachtig en de geschiedenis bijna te uitgebreid om te bevatten. Een controversieel land dat ondanks veel oorlog juist heel positief overkomt, dat valt het meeste op. Je kunt ook perfect backpacken in Seoul en heel Zuid-Korea!
Maar nu is het tijd om de wereldreis te vervolgen! Inmiddels weten we al een beetje wat het jaar ons nog gaat brengen. We hebben de planning volledig ingevuld tot eind 2016 en bezoeken Thailand, Myanmar, Laos, de Malediven, Sri Lanka, Nepal, India, Zuid-Afrika, Swaziland, Lesotho, de VS, Mexico, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela en Curacao. Ik zou dus graag zeggen: tot snel!

Direct verder lezen over dit grote avontuur? Lees verder over Backpacken in Noord-Thailand!

Zuid-Korea streetart
Seoul is een stad waar de jeugd regeert. Het de meest moderne en uitgesproken stad van Zuid-Korea en daarom perfect om te gaan backpacken.

TRAVEL WITH US!

Monthly new travel inspiration and our latest adventures in your mailbox.

    © 2024 Wout of the World- Privacy Policy –All rights reserved
    Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites