Zuid-Korea is een land waar je perfect doorheen kan reizen met je rugtas! Hoewel Japan of China misschien vaker bezocht worden door de grote hordes toeristen; Zuid-Korea heeft wel degelijk een heleboel moois te bieden. Niet alleen is er de fantastische natuur (ze hebben zelfs een wereldwonder), maar ook is de cultuur fascinerend en uniek. In deze blog sommen we de top 10 op voor backpacken in Zuid-Korea!

Wil je ook alle video’s als eerste zien wanneer ze uitkomen? Abboneer je dan via deze link op het YouTube account van Wout of the World!

1. Een road trip over wereldwonder Jeju

Terecht uitgeroepen tot de zeven wereldwonderen van de natuur: Jeju. Het eiland, voluit Jeju Do, heeft namelijk actieve vulkanen, watervallen, afgelegen bounty-stranden en ondergrondse lavatunnels. Een absoluut hoogtepunt dus; we huren meteen een autootje om naar alle uithoeken van het eiland te kunnen crossen. Op naar het avontuur!

In onze Kia Ray, een typisch Aziatische vierkante gezinsauto die klein van buiten, maar groot van binnen is, maken we een tour langs de gehele kust van het eiland. Verderop in de lijst komt Jeju nog een paar keer langs, mar ik geef je vast één van de mooiste stranden: Hyeop-Jae. Het zand is witter dan wit en het water blauwer dan blauw, met wat vulkanen op de achtergrond. Vanwege dit soort uitzichten wordt Jeju ook wel het Hawaii van Azië genoemd.

Als je gaat backpacken in Korea is Jeju echt iets dat je niet mag missen.
We zijn ook op Hawaii geweest en Jeju heeft er zeker wat van weg! Een MUST als je gaat backpacken in Zuid-Korea.

2. Bukhansan en Mount Ansan: adembenemend uitzicht over wereldstad Seoul

De meeste bezienswaardigheden en het hart van de Koreaanse geschiedenis, cultuur en traditie, bevinden zich rond de hoofdstad Seoul. De stad ligt in een vallei ligt met een aantal hoge bergtoppen in de omgeving. We kunnen dus beginnen met een kijkje van bovenaf! Als je gaat backpacken in Zuid-Korea is de hoofdstad Seoul de place-to-be.

In het noorden van de stad beklimmen we de hoogste berg in de omgeving, genaamd Bukhansan en komen we na een pittige wandeling hoog boven de wolken uit. Dat zorgt ervoor dat we een kijkje krijgen in de ruige natuur in de bergen van Zuid-Korea. Een dag later beklimmen we een andere berg, Mount Ansan, die wat meer in de buurt van het centrum ligt. Het uitzicht dat we daar hebben overtreft werkelijk elke verwachting. Als de zon ondergaat en de lichtjes aan, beseffen we dat dit één van de mooiste uitzichten is die we ooit gezien hebben.

De mooiste wandeling in Zuid-Korea Mount Ansan
Een prachtige wandeling met dit uitzicht als beloning; het gevoel dat je leeft! Een aanrader als je gaat backpacken in Zuid-Korea.

3. Haedong Yonggungsa, Busan’s tempel aan zee

De tempel die we vinden op nummer 3 is heel bijzonder, maar ook de weg ernaartoe draagt bij aan de status van deze bezienswaardigheid. Je loopt namelijk over een verlaten treinspoor naar een uithoek van de stad. Vooral in het begin controleren we nog een paar keer of er toch niet stiekem een trein aankomt. Het zou je gebeuren dat je per ongeluk de verkeerde treinrails pakt en de hogesnelheidslijn naar Seoul op je rug getatoeëerd krijgt. Nee, de wandeling is totaal ontspannend en voelt bijna apocalyptisch, zo raar en verlaten!

Busan verlaten treinbaan naar Haedong Yonggungsa
De wandeling over het treinspoor, die ook gewoon door de locals gedaan wordt!

Aan het uiteinde van de wandeling ligt Haedong Yonggungsa, de enige tempel die aan zee ligt in Zuid-Korea! We wandelen over de rotsen door het kleurrijke complex en horen dan een grote groep mensen lachend en gillend rond een brug staan. Ze proberen vanaf daar muntjes in verschillende kommetjes van een fontein te mikken en dat blijkt echt een hele sport te zijn. Als een kind op de kermis heb ik uiteraard een groot deel van ons dagbudget van deze brug af gesmeten om erachter te komen dat er geen levensgrote teddybeer aanwezig was voor de winnaar. Misschien dat de prijs ergens in mijn leven nog door Boeddha zal worden uitgereikt in de vorm van een hele goede karma, daar geloof ik dan maar in.

Haedong Yonggungsa tempel backpacken Zuid-Korea Busan
Haedong Yonggungsa is één van de mooiste tempels die ik in mijn leven gezien heb!

4. Letterlijk hoogtepunt van backpacken in Zuid-Korea: de Sunrise Peak beklimmen!

Helemaal aan de oostkant van Jeju ligt misschien wel het mooiste stukje natuur van het eiland, namelijk een reusachtige knalgroene vulkaan vlak voor de kust, die mooi afsteekt bij het diepblauwe water van de oceaan. Van een afstand is hij al te zien en we stoppen meteen onze rijdende broodtrommel (de vierkante Kia Ray) langs het strand om een paar mooie foto’s te maken. Nog mooier is natuurlijk om dit gevaarte te beklimmen. Dus dat gaan we doen!

Tussen een paar honderd iets te fanatiek geklede Koreaanse afrits-thermo-hiking-bejaarden; want wat bij ons alleen op de afdeling voor Mount Everest-expedities hangt, valt hier onder de dresscode casual-chique; klauteren we naar boven om aan de ene kant de felgroene krater en aan de andere kant het waanzinnige uitzicht op Jeju te zien. En daar worden we wel even stil van! Wat een waanzinnig eiland en als je het mij vraagt terecht één van de zeven natuurwereldwonderen!

Uitzicht Sunrise Peak Backpacken Zuid-Korea Jeju
Het uitzicht vanaf Seongsan Ilchulbong, de Sunrise Peak, is één van de letterlijke hoogtepunten van backpacken door Zuid-Korea.

5. De watervallen van Seogwipo en Jeongbang

De natuur van het eiland Jeju is ontzettend mooi en daar zijn ook nog eens de mooiste watervallen te vinden. De eerste watervallen die we bezoeken liggen in het natuurpark Cheongjeyeon. De grootste waterval is hier een meter of dertig hoog en valt in een grote azuurblauwe kom in een stuk regenwoud, iets wat ik zelden zo mooi heb gezien. Dit is een beetje het tropische zwembad waar je in Center Parcs de hoofdprijs voor betaalt tijdens een weekendje met de schoonfamilie, maar dan puur natuur en zonder chloor.

Een stukje verderop bezoeken we ook de bijzondere Jeongbang, de enige waterval in heel Azië die rechtstreeks uitkomt in zee; een spectaculair gezicht. Vooral tijdens de zonsondergang verzamelen jongeren zich hier om een feestje te bouwen. Nog een reden om het spektakel eens bij te wonen!

Zuid-Korea's mooiste eiland Jeju is ook zeer geschikt om te backpacken!
Natuurpark Cheongjeyeon is een bijzonder mooi stukje natuur op Jeju.

6. War Memorial of Korea

Een andere belangrijke plek die je niet kan missen in Seoul is het War Memorial of Korea. Het is echt het meest bizarre en grootste museum dat ik ooit heb gezien. Echt vreemd is dat niet, want Korea heeft door de eeuwen heen heel wat oorlog meegemaakt. De enige andere bezoekers die we zien, zijn honderden schoolkinderen. Sommige klasjes bestaan uit kids van misschien net drie jaar oud! Die muppets werden gewoon voor een groot scherm neergezet waarop een slachtpartij uit de Koreaanse oorlog te zien is. Dat is ook Zuid-Korea!

Militairen War Memorial Zuid-Korea Seoul
Een groep militairen wordt bijgeschoold over de heftige oorlogen waarin miljoenen Koreanen om het leven kwamen.

7. Koreaanse flora en fauna in Hallim Park

Voor nummer 7 moeten we weer even naar Jeju. De mooiste natuur van het eiland is verzameld in Hallim Park, vol tropische planten en dieren. De tuinen zijn stuk voor stuk bizar mooi en kleurrijk; vervolgens duiken we ook nog even onder de grond voor dat andere vreemde natuurverschijnsel op Jeju: de zogenaamde lavatubes. Nergens ter wereld is zo’n uitgebreid gangenstelsel van lavagrotten te vinden!

Je kunt ze niet zo snel mislopen, maar bekijk ook de bijzondere ‘paaseiland-achtige’ beelden. Deze beschermers van Jeju Island worden de Bol Hareubang genoemd. Honderden zo niet duizenden van deze stenen beelden staan verspreid over het eiland. Ze zijn een typisch icoon van het eiland Jeju.

Bol Hareubang backpacken Jeju Zuid-Korea
De Harubang schijnen eigenlijk grote penissen te zijn; goden zijn van de vruchtbaarheid.

8. De kleurrijke wijk Gamcheon in Busan

Een must-see voor Busan, maar eigenlijk heel Zuid-Korea: de wijk Gamcheon. Hier werden in de vorige eeuw nog oorlogsvluchtelingen opgevangen in een grauwe betekenisloze massa beton. Tegenwoordig ziet de achterstandswijk er heel anders uit. Vanaf 2000 zag men in dat er met de prachtige ligging in de bergen veel meer mogelijk was en begon hier een groot kunstproject. De huizen werden in alle kleuren van de regenboog geverfd. En dat zorgt voor waanzinnige uitzichten vanuit de bergen. Het lijkt wel alsof we in Rio de Janeiro zijn beland!

Kleurrijke huizen in Gamcheon backpacken Busan Zuid-Korea
De wijk Gamcheon die doet denken aan een favela in Rio de Janeiro.

9. Haeundae Beach: wolkenkrabbers op het strand

Haeundae Beach is een mooi startpunt van een bezoek aan de stad Busan. Met op de achtergrond een paar gigantische wolkenkrabbers, plof je er heerlijk neer op het gouden zand. Dit is overigens hét strand dat je zal bezoeken als je gaat backpacken in Zuid-Korea. Het valt ons op dat in tegenstelling tot de Chinezen en Japanners, de Koreanen zich niet zo schuwen voor de zon. Hier geen winterse outfits, parapluparades en liters Sunblock Factor 687 om elke centimeter huid te verstoppen voor het lichtste zonnestraaltje; nee, Koreanen duiken zowaar zonder coltrui en skibroek het water in. Nooit gedacht dat juist DAT er raar uit zou zien.

Strand Haeundae Busan Zuid-Korea
Busan doet denken aan het Australische Goldcoast of de stranden van LA!

10. Shoppen en street food in Seoul

De stad Seoul bestaat uit een heleboel verschillende wijken die ieder weer een heel eigen karakter hebben. Daarom bezoeken we een aantal verschillende van die wijken. De meest traditionele wijk Insadong is zeer de moeite waard, met veel kleine straatjes en verkopers. Ga hier bijvoorbeeld op zoek naar leuke souvenirs.

Om echt te shoppen kun je het best naar de wijk Myeong Dong. Hier zitten de chiquere winkels en aangezien ik toch met een vrouw op stap ben, is een bezoek aan deze wijk een must! Hier zijn ook de beste street-food-kraampjes van de stad te vinden. Vooral een Koreaans gerecht met chilisaus, kip en deegballetjes moet je eens proberen: Dak Galbi!

Street Food in Seoul
De kleuren, de geuren, de smaken.. Korea is een land waar street food in het dagelijkse leven centraal staat!

De top 10 in het kort..

Door het doen van deze top 10 krijg je een aardig beeld van de Koreaanse cultuur; dit land heeft een heel eigen karakter, met lieve warme mensen en soms wat vreemde bijgeloven. De natuur is prachtig en de geschiedenis bijna te uitgebreid om te bevatten. Een controversieel land dat ondanks veel oorlog juist heel positief overkomt, dat valt het meeste op. Je kunt ook perfect backpacken door Zuid-Korea!

1. Jeju Island
2. Bergwandeling Seoul
3. Haedong Yonggungsa
4. Sunrise Peak
5. Watervallen van Seogwipo en Jeongbang
6. War Memorial of Korea
7. Hallim Park
8. Gekleurde huizen van Gamcheon
9. Haeundae Beach
10. Street food in Seoul

TRAVEL WITH US!

Monthly new travel inspiration and our latest adventures in your mailbox.

    © 2024 Wout of the World- Privacy Policy –All rights reserved
    Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites