Busan, de meest kleurrijke stad van Zuid-Korea

Het vorige land op onze wereldreis was Japan, waar we mystieke tempels bezochten, in vreemde restaurants aten, in Love Hotels sliepen en de beste sushi ter wereld aten. Na omzwervingen en backpacken door Oceanië en Azië, is het achtste land van onze wereldreis: Zuid-Korea. Eerder kon je al lezen hoe we wereldwonder Jeju bezochten en in deze blog neem ik je mee naar Busan, de meest kleurrijke stad van Zuid-Korea.

Wil je ook alle video’s als eerste zien wanneer ze uitkomen? Abboneer je dan via deze link op het YouTube account van Wout of the World!

Kunstwerken in Busan, Zuid-Korea
Nergens op onze reizen zag ik zoveel kunstwerken en kleurrijke projecten als in de stad Busan in Zuid-Korea.

De start van onze backpackreis door Zuid-Korea: Busan

Na een heerlijke kennismaking met het eiland Jeju, Zuid-Korea’s pareltje in het zuiden, is het tijd om het vasteland op te zoeken. Dat doen we in Busan, de tweede stad van het land qua grootte. De stad heeft een grote haven, een indrukwekkende skyline, een wereldberoemde vismarkt, een paar prachtige stranden en wij verblijven er midden in het culturele centrum, genaamd Jung-Gu. We weten nog niet veel van de stad maar ontmoeten in de metro een enthousiaste Nieuw-Zeelander die verliefd blijkt te zijn op de stad. Hij raadt ons aan om een wel heel bijzondere wandeling te maken; namelijk die tussen de twee populairste stranden van de stad over een verlaten treinrails. Sinds de treinmaatschappij failliet ging, hebben de treinen plaats gemaakt voor wandelaars en de route loopt ook nog eens over de kliffen langs indrukwekkende uitzichten. We besluiten meteen de metro te pakken richting deze aparte ervaring.

Haeundae Beach, het startpunt van de wandeling, is meteen al geen straf;  met op de achtergrond een paar gigantische wolkenkrabbers, ploffen we neer op het gouden zand van hét strand van Zuid-Korea. Het valt ons op dat in tegenstelling tot de Chinezen en Japanners, de Koreanen zich niet zo schuwen voor de zon. Hier geen winterse outfits, parapluparades en liters Sunblock Factor 687 om elke centimeter huid te verstoppen voor het lichtste zonnestraaltje; nee, Koreanen duiken zowaar zonder coltrui en skibroek het water in. Nooit gedacht dat juist DAT er raar uit zou zien.

De skyline van Busan, Zuid-Korea
Busan doet denken aan het Australische Goldcoast of de stranden van LA!

Korea’s meest bijzondere tempel ligt schitterend aan de zee!

Dan is het tijd om het spoor op te zoeken voor die bijzondere wandeling. We lopen over de treinrails en vooral in het begin controleren we nog een paar keer of er toch niet stiekem een trein aankomt. Het zou je gebeuren dat je per ongeluk de verkeerde treinrails pakt en de hogesnelheidslijn naar Seoul op je rug getatoeëerd krijgt. Als na een paar honderd meter die kans wel zo’n beetje nihil lijkt, lopen we vrolijk door en gaan we zelfs even heerlijk op de rails liggen in het zonnetje. Ik kan je vertellen: niets zo ontspannend als een dutje op de treinrails. Op de één of andere manier werden we er helemaal zen van. Echt een aanrader! Maar probeer het nou niet meteen uit op het intercity spoor Rotterdam-Den Haag, maar een zondagmiddag op traject Coevorden-Hoogeveen moet kunnen.

Aan het andere einde van de wandeling vinden we een beroemde tempel van Zuid-Korea, genaamd Haedong Yonggungsa. Dit is namelijk de enige tempel die aan zee ligt en dat levert een boel mooie foto’s op! We wandelen over de rotsen door het kleurrijke complex en horen dan een grote groep mensen lachend en gillend rond een brug staan. Ze proberen vanaf daar muntjes in verschillende kommetjes van een fontein te mikken en dat blijkt echt een hele sport te zijn. Als een kind op de kermis heb ik uiteraard een groot deel van ons dagbudget van deze brug af gesmeten om erachter te komen dat er geen levensgrote teddybeer aanwezig was voor de winnaar. Misschien dat de prijs ergens in mijn leven nog door Boeddha zal worden uitgereikt in de vorm van een hele goede karma, daar geloof ik dan maar in.

Backpacken in Busan, Zuid-Korea, Haedong Yonggungsa
Haedong Yonggungsa is één van de mooiste tempels die ik in mijn leven gezien heb!

Het lijkt wel een Braziliaanse favela: de wijk Gamcheon!

Met een nieuwe dag en een lichtere portemonnee bezoeken we een ander bijzonder gedeelte van de stad Busan; de wijk Gamcheon. Hier werden in de vorige eeuw nog oorlogsvluchtelingen opgevangen in een grauwe betekenisloze massa beton. Tegenwoordig ziet de achterstandswijk er heel anders uit. Vanaf 2000 zag men in dat er met de prachtige ligging in de bergen veel meer mogelijk was en begon hier een groot kunstproject. De huizen werden in alle kleuren van de regenboog geverfd. En dat zorgt voor waanzinnige uitzichten vanuit de bergen. Het lijkt wel alsof we in Rio de Janeiro zijn beland! We maken een wandeling waar zelfs Alice, uit Wonderland, met verbazing zou rondlopen en sluiten die avond ons bezoek aan Busan af in het centrum. De stad heeft veel leuke kleine, lokale en internationale restaurants, waar je fantastisch en goedkoop kunt eten.

Gamcheon de meest kleurrijke wijk van Korea.
De wijk Gamcheon die doet denken aan een favela in Rio de Janeiro.

Busan heeft de grootste vismarkt van heel Noord- en Zuid-Korea

Vanaf Busan gaan we verder naar andere delen van Zuid-Korea. We sluiten nog wel even in stijl af met een bezoek aan de grootste en bekendste vismarkt van dit land: de Jagalchimarkt. Als het keihard begint te plenzen, zien we de vissen bijna terug tot leven komen en weg zwemmen. Werkelijk alles staat hier in een uurtje onder water! We rennen van kraam naar kraam door de regen, terwijl de andere mensen gewoon hun poncho aantrekken en rustig door handelen. Alsof ze dit iedere dinsdag zo meemaken. En dat klopt ook: Zuid-Korea is een land waar ze alle soorten weer wel gewend zijn, zeker regen!

Wil je toch een beetje rekening houden met het weer? De beste reistijd voor Zuid-Korea is net voor en net na de zomer. In juli valt namelijk de meeste regen.

Jachalchi, de grootste vismarkt van Zuid-Korea
De Jagalchi vismarkt is één van de grootste bezienswaarigheden in Busan, Zuid-Korea.

Direct verder lezen over dit grote avontuur? Lees verder over ons backpack avontuur in Seoul!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites