Jeju, het Hawaii van Zuid-Korea

In de vorige blogs reisden we per trein, bus, boot, fiets en de altijd vertrouwde benenwagen door Japan, waar we mystieke tempels bezochten, in vreemde restaurants aten, in Love Hotels sliepen en de beste sushi ter wereld aten. Het begin van onze reis in Peking lijkt na vier maanden echt op een ander leven. Na omzwervingen en backpacken door Oceanië en Azië, komen we aan bij één van ’s werelds natuurlijke wereldwonderen, Jeju, Zuid-Korea!

Wil je ook alle video’s als eerste zien wanneer ze uitkomen? Abboneer je dan via deze link op het YouTube account van Wout of the World!

Jeju Zuid-Korea Hyeopjae Beach uitzicht op eilanden
We zijn ook op Hawaii geweest en Jeju heeft er zeker wat van weg! Een MUST als je gaat backpacken in Zuid-Korea.

Van het vasteland naar wereldwonder Jeju

Onze eerste stop tijdens het backpacken door Zuid-Korea is de stad Busan. Hier landen we met het vliegtuig vanuit Tokio. Online hebben we echter een spotgoedkoop retourtje kunnen scoren naar Jeju Do, een nabijgelegen eiland in het zuiden dat wereldberoemd is om zijn unieke natuur. Het eiland heeft namelijk actieve vulkanen, wonderschone watervallen, afgelegen bounty-stranden en ondergrondse lavatunnels. Die uitzonderlijke schoonheid werd begin deze eeuw nog bevestigd toen Jeju werd verkozen tot één van de zeven natuurwonderen van de wereld, samen met bijvoorbeeld de Ha Long Bay in Vietnam en de Iguazu watervallen in Argentinië, die we op eerdere reizen al bezochten. Een absoluut hoogtepunt dus; we huren meteen een autootje om naar alle uithoeken van het eiland te kunnen crossen. Op naar het avontuur!

Kia Ray onze huurauto op Jeju, Zuid-Korea
We verkennen Jeju, Zuid-Korea met deze typisch Koreaanse Kia Ray!

In onze Kia Ray, een typisch Aziatische vierkante gezinsauto die klein van buiten, maar groot van binnen is, beginnen we onze tour langs de westkust van het eiland. Daar beginnen we meteen op één van de mooiste stranden met uitzicht op een paar knalgroene vulkanen voor de kust: Hyeop-Jae. Het zand is witter dan wit en het water blauwer dan blauw. Vanwege dit soort uitzichten wordt Jeju ook wel het Hawaii van Azië genoemd, maar als je bedenkt dat dit eiland tot de natuur wereldwonderen behoort, zou je dat ook andersom kunnen zeggen: Hawaii, het Jeju van de VS! Ik denk alleen dat de trotse Amerikanen er net ietsje anders over denken.

De Koreaanse flora en fauna bij elkaar genomen: Hallim Park

Tegenover dit pareltje van een strand ligt het Hallim Park, waar de mooiste natuur van het eiland is verzameld in de vorm van tropische planten en dieren. We wandelen er een ochtend doorheen en met een heerlijk zonnetje erbij doet Jeju inderdaad nog niet onder voor Hawaii. De tuinen zijn stuk voor stuk bizar mooi en kleurrijk; vervolgens duiken we ook nog even onder de grond voor dat andere vreemde natuurverschijnsel op Jeju: de zogenaamde lavatubes. Nergens ter wereld is zo’n uitgebreid gangenstelsel van lavagrotten te vinden! Je zou er zelfs uren onder de grond kunnen door banjeren. Omdat vooral mijn partner in crime Suus nou niet bepaald de grootste grottenfan is; iets wat volgens mij een man-vrouw-verschilletje is, doen we dat maar niet. Door zo snel mogelijk ‘nee’ te zeggen op elke vraag over vleermuizen en kakkerlakken, maakte ik het überhaupt mogelijk om hier naar binnen te gaan.

Pauw in Hallim Park op Jeju, Zuid-Korea
Een prachtige witte pauw kruist ons pad in Hallim Park op Jeju, Zuid-Korea.

Vorig jaar waren Suus en ik nog op Borneo waar we over de kakkerlakken liepen, met daarbij geluiden alsof het een pad vol Doritos-chips was, terwijl een luchtbombardement van vleermuizenpoep de rest van het trauma voor zijn rekening nam. Nee, Suus was een beetje grotten-af in die periode. In Hallim Park valt het allemaal reuze mee. Misschien komt het wel door de beschermers van Jeju Island, de zogenaamde Harubang. Honderden zo niet duizenden van deze stenen beelden staan verspreid over het eiland en doen een beetje denken aan de beelden op Paaseiland in de Stille Oceaan. Ze zijn echter een typisch icoon van het eiland Jeju en Zuid-Korea.

De Dol Hareubang standbeelden zijn typisch voor Jeju, Zuid-Korea
De Harubang schijnen eigenlijk grote penissen te zijn; goden zijn van de vruchtbaarheid.

De watervallen van Seogwipo

Na het westen van Jeju rijden we in onze magnetron op wielen door naar het zuiden. Daar zijn de mooiste watervallen van het eiland te vinden. Onderweg lunchen we steeds vaker bij de 7-eleven. Deze en vele andere mini-markets verkopen namelijk rollen sushi van acht stuks voor nog geen euro! Ze kunnen natuurlijk niet tippen aan die wereldberoemde sushi van Tokio; maar als tussendoortje voor de budgetreiziger is het echt een aanrader. Zuid-Korea kan zo goedkoop zijn als je zelf wil!

De eerste watervallen die we bezoeken liggen in het natuurpark Cheongjeyeon. De grootste waterval is hier een meter of dertig hoog en valt in een grote azuurblauwe kom in een stuk regenwoud, iets wat ik zelden zo mooi heb gezien. Dit is een beetje het tropische zwembad waar je in Center Parcs de hoofdprijs voor betaalt tijdens een weekendje met de schoonfamilie, maar dan puur natuur en zonder chloor.

Zuid-Korea's mooiste eiland Jeju is ook zeer geschikt om te backpacken!
Natuurpark Cheongjeyeon is een bijzonder mooi stukje natuur op Jeju.

Uniek in Jeju, Zuid-Korea en heel Azië: de Jeongbang waterval!

Een stukje verderop bezoeken we ook de bijzondere Jeongbang, de enige waterval in heel Azië die rechtstreeks uitkomt in zee; een spectaculair gezicht. Daar zien we de zon onder gaan en zoeken we in de buurt onze hotelkamer op. Waar we zo nu en dan een biertje of wijntje op de kamer drinken, doen we het in Korea met de zogenaamde Soju! Deze saké-achtige drank is megapopulair onder de Koreanen en wordt meestal puur gedronken; thuis, in de restaurants, op straat en als je het mij vraagt ook op het werk en onder de douche. Bij ons zeggen ze het over Friese Vlag Breakers, maar hier is Soju het tussendoortje dat altijd tussendoor kan: spotgoedkoop en met je neus dicht best goed te drinken.

Een belangrijk onderdeel van de warme en vriendelijke Koreaanse cultuur is namelijk het feit dat er vaak erg diep in het glaasje gekeken wordt. Als je Korea bijvoorbeeld vergelijkt met Japan, dan lijkt iedereen een stuk minder stijf. Of Korea nou minder regeltjes heeft, of dat de mensen zich misschien wat minder aan die regels houden; het leven op straat is lekker los en we zien de mensen openlijk genieten.

UNESCO Werelderfgoed Sunrise Peak Jeju, Zuid-Korea
Wie wat bewaart die heeft wat. En wij bewaren het hoogtepunt voor het laatst: de Sunrise Peak!

Letterlijk hoogtepunt Jeju, Zuid-Korea: de Sunrise Peak

Helemaal aan de oostkant van Jeju ligt misschien wel het mooiste stukje natuur van het eiland, namelijk een reusachtige knalgroene vulkaan vlak voor de kust, die mooi afsteekt bij het diepblauwe water van de oceaan. Van een afstand is hij al te zien en we stoppen meteen onze rijdende broodtrommel langs het strand om een paar mooie foto’s te maken. Nog mooier is natuurlijk om dit gevaarte te beklimmen. Dus dat gaan we doen! Tussen een paar honderd iets te fanatiek geklede Koreaanse afrits-thermo-hiking-bejaarden; want wat bij ons alleen op de afdeling voor Mount Everest-expedities hangt, valt hier onder de dresscode casual-chique; klauteren we naar boven om aan de ene kant de felgroene krater en aan de andere kant het waanzinnige uitzicht op Jeju te zien. En daar worden we wel even stil van!

We vervolgen onze weg terug naar Jeju City om het rondje af te maken en bezoeken nog een aantal mooie stranden, waar we bijkomen van onze klimpartij. Wat een waanzinnig eiland en als je het mij vraagt terecht één van de zeven natuurwereldwonderen: Jeju, Zuid-Korea!

Het uitzicht vanaf Seongsan Ilchulbong, de Sunrise Peak, is één van de letterlijke hoogtepunten van Jeju en heel Zuid-Korea.

Vanaf Jeju reizen we verder in Zuid-Korea, want er is nog veel meer te zien! Snel verder lezen? Klik dan hier om te lezen over de regio Busan of hier voor de hoofstad Seoul!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites