Backpacken in Sri Lanka: de Top 10 voor €17 per dag!

Het indische subcontinent zit vol onontdekte en avontuurlijke plekken. Wij trokken van de Himalaya in Nepal naar de krottenwijken van Mumbai in India. We begonnen echter in de parel van het zuiden: Sri Lanka. En zoals altijd: voor een appel en een ei, want op wereldreis moet je nou eenmaal op de kleintjes letten! In deze blog gaan we backpacken in Sri Lanka langs de ultieme TOP-bestemmingen van het land, met onderaan een berekening van ons budget.

Route-kaart Sri Lanka.
De ultieme eindbaas-route voor backpacken in Sri Lanka!

Historisch vissersstadje Negombo

Als je gaat backpacken in Sri Lanka zal op je vliegticket waarschijnlijk staan: Colombo. Als wij aankomen blijkt het vliegveld dichter in de buurt van de stad Negombo, een vissersplaats met een boeiende geschiedenis. Niet iedereen weet misschien dat Nederland een behoorlijk aandeel heeft in de geschiedenis van het land Sri Lanka. Nog voordat de Engelsen langskwamen in 1802, waren het de Hollanders die een duurzame relatie hadden met de toenmalige Singhalezen. Ze bouwden de eerste ziekenhuizen, groeven belangrijke waterwegen en legden de basis voor een ontwikkelde beschaving. Zo voerden zij bijvoorbeeld geboorte- en sterfteregistratie in. Nederland is nog altijd populair bij de Sri Lankezen en dat ondervinden wij bij aankomst in de vriendelijke stad Negombo.

Knijper op je neus en gaan!

We springen meteen in het diepe; de meest hectische en chaotische plek van Negombo vinden we namelijk op de beroemde vismarkt. Je hoeft ook niet echt je best te doen om hem te vinden, want je volgt gewoon je neus. Loop je met tegenzin door een ongelofelijke stank heen, dan ga je waarschijnlijk de goede kant op. Honderden mensen gillen door elkaar en walsen met grote karren bijna elke nietsvermoedende toerist plat. Eenmaal door de grote toegangspoort zien we bezwete mannen druk onderhandelen over stinkende hopen vis. Aan de andere kant staat moeders de vrouw, in bijpassend bebloed schort de koppen van de vissen te hakken. Met een hakbijl, waar Chuckie, Jason en Freddy Kruger jaloers op zouden zijn! De plek smeekt bijna om foto’s en de sfeer is uniek. Op het strand zien we ter grootte van een voetbalveld miljoenen sardientjes uitgespreid, om in de zon te drogen.

Negombo vismarkt vrouwen.
Met deze vrouwen zou ik maar geen ruzie maken! Je eindigt zo in plakjes.

We maken een wandeling door de stad en zien in de buurt een oud Nederlands fort en een beroemde oude waterweg, die ook is aangelegd door de Hollanders. Oké, er staan geen duizend fietsen langs de kade, maar als je met je ogen knijpt dan zou je even denken dat je in Amsterdam bent; een Nederlandse gracht in Sri Lanka! Uiteindelijk belanden we op het strand , dat voornamelijk door de lokale bevolking wordt gebruikt. Het is dan niet zo mooi en kleurrijk als we gewend waren op de Malediven; er is toch genoeg te zien! Ergens is een stel ontblote mannenlijven een potje cricket aan het spelen tot ze ongeveer gesmolten zijn. Een gezin begraaft papa en vermoordt hem bijna als het springtij wordt. En in de verte hoge zien we hoge blauwe golven waarop drie jongetjes zich eindeloos vermaken met een opblaaskrokodil.

Zeventien euro, hoe dan?

Om even terug te komen op dat heerlijke budget van 17 euro; dat zit hem vooral in het goedkope verblijf en het belachelijk goedkope openbaar vervoer. We slapen in Negombo in een prima kamer voor zo’n zeven euro en de lange rit, helemaal naar het noorden van het land, kost ons een euro of vier. Er zijn natuurlijk duurdere en luxere opties, maar wij kiezen deze reis voor de lokale bussen. Een prima optie hoor, maar je moet je wel op het één en ander voorbereiden. Allereerst is het net iets moeilijker instappen, aangezien de bus nooit echt helemaal tot stilstand komt; eenmaal binnen moet je de buschauffeur even lief aankijken en hopen dat je vrachtwagen aan bagage ook mee de bus in mag; vervolgens is de bus altijd zó propvol, dat je zo af en toe een ledenmaatje van onze Sri Lankese medemens in je gezicht zal krijgen.

De buschauffeur gaat nog liever dood dan dat hij een kans mist om in te halen. Soms scheelt het zo weinig dat je dit ongeveer letterlijk mag nemen; mocht hij de rem ergens op de route een keer hebben ontdekt, dan zal je jedi-reflexen nodig hebben om jezelf overeind te houden door middel van die ene niet-afgebroken hendel. Of in een uiterst geval de rok van je buurvrouw. Zo valt het allemaal best mee en krijgen we voor een paar euro in ieder geval een mooie inkijk in een andere cultuur. Of wederom in de rok van de buurvrouw, mocht de buschauffeur haast hebben die dag.

Koninklijk erfgoed in Annuradhapura

Als we aankomen in het pikdonker, treffen we midden in de jungle geen leuke aantrekkelijke stad, maar een vergeten oord dat wordt geregeerd door grote hordes straathonden. Vooral Suus vond het erg gezellig om nog even een nachtelijke wandeling te maken door de buurt, voordat we in restaurant nummer 37 eindelijk iets vinden dat we met een stok durven aan te raken, laat staan naar binnen te schuiven. Overdag is het gelukkig een heel ander verhaal, als we met de tuktuk de oude koninklijke stad verkennen. De budget-optie zou een tochtje op de fiets zijn, maar met een graad of veertig steek ik liever mijn energie in de onderhandelingen met een vriendelijke tuktuk-chauffeur. Voor een tientje worden we de hele dag als een koning door deze koningsstad gereden en dat heeft ook wel weer z’n charmes.

We zien de mooiste oude tempels, de meest heilige boeddha van Sri Lanka en de zogenaamde Bodhi Tempel. Deze laatste is gewijd aan een boom, die weer uit een zaadje kwam van de boom, waaronder Boeddha himself ooit een dutje deed. De Sri Lankezen zijn prima in staat om de bezienswaardigheden van een pikant stukje achtergrondinformatie te voorzien, dat blijkt wel. Ik ga er ook vanuit dat er ooit een tempel wordt gewijd aan het bankje waarop Suus en ik een ‘Cheese Roti’ eten die middag, mochten onze video’s ooit wereldberoemd worden. Zei ik ‘mochten’? Ik nodig julle bij deze alvast uit om bij Wout’s Roti Tempel langs te komen in 2034. Het mooiste om te zien vind ik de Langoers, zwarte apen met witte kuiven, die soms in grote hordes over de trappen van de tempels heen komen stormen. De manier waarop ze rennen is fantastisch om te zien!

Tempels in Annuradhapura
Annuradha Pura is een must-visit als je gaat backpacken in Sri Lanka.

De machtige Lion Rock in Sigiriya

Onze vriendelijke tuktuk-chauffeur zet ons netjes af op het busstation. Al moet ik erbij zeggen dat elke chauffeur een boekje bij zich heeft met; valse redenen om meer geld te kunnen vragen aan toeristen. Dit keer probeerde hij nummer 7 uit: zeggen dat je een omweg hebt moeten maken. Ook ging hij voor de klassieke nummer 4; zeggen dat de prijs eigenlijk per persoon was en niet voor de hele tuktuk. Trap er zeker niet in, want de beste man zal altijd lachen als zijn trucje weer eens niet is gelukt. In een zucht en een scheet, met een hobbeltje hier en daar, knalt onze bus snel door naar de volgende plaats in de zogenaamde ‘Golden Triangle’: Sigiriya.

Sigariya bezoek je voornamelijk voor de Lion Rock, een paleis in de vorm van een leeuw. De jungle eromheen en de bizarre ligging bovenop de rots maken dit het meest iconische gebouw van het hele land. Het enige nadeel is; je mag dertig euro per persoon neerleggen om in polonaise tussen de Chinese selfiestick-toeristen naar boven te schuifelen over een piepklein trappetje. Dat klinkt misschien nog exotisch, maar het is ongeveer net zo avontuurlijk als een rodeo-rit op een tweezitter van IKEA.

Of toch liever de Pidurangala?

Suus en ik steken dus even de koppen bij elkaar en na wat internet-research is het huup-huup-backpacker-truc: we bezoeken de rots net NAAST de Lion Rock: Pidurangala. Ten eerste betalen we daar slechts vijf euro en ten tweede is de hike naar boven zelfs mooier, een stuk pittiger en nog hoger.
Vanaf deze Sri Lankaanse tafelberg kijken we in een straal van 360° uit over, voor mijn gevoel, heel Sri Lanka. We zien in de verte mistige steden liggen, een uitgestrekte jungle met prachtige rotsformaties. En natuurlijk die ene spectaculaire Lion Rock! We kunnen er wel uren naar kijken, dus dat doen we ook.

Pidurangala view Lion Rock
Het uitzicht vanaf de Pidurangala is waanzinnig. In de verte zien we de Lion Rock.

De eeuwenoude tempelgrotten van Dambulla

De bus tussen Sigiriya en Dambulla duurt ongeveer een uurtje en kost ons zo’n veertig eurocent per persoon. Dit heeft weer eens aan hoe heerlijk het openbaar vervoer is in Sri Lanka; in Nederland kun je daar nog niet eens van naar het toilet op het station. In Dambulla vinden we de volgende bijzondere plaats, waar de plaatselijke beveiliging ons opwacht; een familie apen controleert graag grondig even elke tas op het bezit van etenswaren! Honderden zien we er tijdens de klim naar boven. Daar wacht een mysterieuze plek: eeuwenoude uitgehakte grotten, waarin door de eeuwen heen boeddhabeelden zijn verzameld. Daarnaast blijkt uit archeologisch onderzoek dat dit de oudste bewoonde plekken van Sri Lanka zijn en zelfs van de hele wereld. Een bijzondere plek dus, met meerdere betekenissen.

Verder stelt Dambulla bar weinig voor en is het eigenlijk meer een verzameling huizen en tempels langs een snelweg. We slapen in een homestay bij lieve mensen thuis, die de hele dag koken wat me waar willen, voor een paar euro. We leren de Sri Lankaanse keuken na een week al aardig kennen. Ik ben al aardig verslaafd aan de deeghapjes die je overal langs de weg ziet: rollen met groente, vis of ei; samosa’s; roti-pannenkoeken met kaas of vlees: ik eet echt de hele dag door hier in Sri Lanka.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-17-1024x683.jpg

De andere koningsstad Polonnaruwa

De laatste van de koningssteden is de stad Polonnaruwa, waar we midden in de nacht aankomen na een lange busrit. We hebben weer eens een spotgoedkoop hotelletje gevonden! En de eigenaar komt ons ook nog eens gratis ophalen met zijn tuktuk. De volgende morgen zien we in het licht pas dat we zijn beland in een prachtig natuurgebied. In een groot landhuis slapen we net buiten de stad en pal naast de ruïnes van de oude hoofdstad Polonnaruwa. We stappen meteen op de fiets en maken een tocht door de omgeving. Ondertussen slingeren de apen over ons heen, neemt de lokale bevolking een grondig bad in de rivier, duiken overal tropische vogels op en zien we tussen een woeste jungle de overblijfselen van de oude tempels en paleizen.

Eigenlijk zouden we, net als in Annuradhapura, zo’n 25 euro moeten betalen om door de centrale poort naar binnen te kunnen. Als we nieuwsgierig een klein paadje inslaan vanaf de rivier, blijkt het hekwerk echter op een aantal plekken onderbroken te zijn. We sluipen naar binnen en besparen op die manier toch even vijftig euro. Dat zijn toch snel 20 roti’s kaas, 30 eierrollen, 40 samosa’s en 18 flessen Lion Beer van 650 mL: daar kunnen we dus zeker een halve dinsdagochtend op teren in Sri Lanka!

The Gathering: tussen 163 olifanten tijdens de grootste migratie ter wereld

Afgezien van de oude stad zijn we hier voor nóg iets heel bijzonders. In het nationale park Minneriya vindt precies rond deze tijd van het jaar één van de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld plaats: de grote migratie van de olifanten door het hart van Sri Lanka. Op een goede dag schijn je er wel tweehonderd te kunnen zien, iets dat bijna te mooi is om waar te zijn. We stappen in de jeep en gaan in de namiddag op safari. We zien vossen, pelikanen, kraanvogels, neushoornvogels, herten, krokodillen en het aller belangrijkste: 163 olifanten! In groepen van wel dertig of veertig tegelijk staan ze vlak naast onze jeep. We zien ze stoeien, spelen, door het water banjeren en hebben ze ondertussen zo goed mogelijk geprobeerd te tellen. Met stip één van de mooiste dingen die ik ooit op de wereld heb mogen zien!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-24-1024x682.jpg

De eigenzinnige stad Kandy

Vanaf Polonnaruwa reizen we door naar het hart van Sri Lanka: de grote stad Kandy. Vergeleken met de schattige kleine dorpjes is dit echt even een flinke drukke stad. Toch heeft het centrum, waar je als backpacker niks te kort komt, ook weer zijn eigen charme. Het is er gezellig en er is genoeg te doen. Een hoogtepuntje is – en daar komt weer zo’n prachtig Sri Lankaans achtergrondverhaal – de tempel van de tand! De beroemdste tempel van de stad en de meest heilige in het land draait namelijk om een tand van Boeddha.

Van over de hele wereld komen boeddhisten naar Kandy om te bidden in de nabijheid van het kleine overblijfsel. Deze wordt overigens in een gouden omhulsel, in een grote afgesloten ruimte bewaard. Er is ook niet veel te zien. Enkel wordt een paar keer per dag een ritueel gedaan waar de gouden bokaal tevoorschijn wordt getoverd. Ik vraag me dan toch weer af: als je een tand vindt? Hoe weet je dan dat die van Boeddha is? Tenzij ze hem aantroffen in de mond van Boeddha, maar dan hadden ze toch meer gehad aan het lichaam? Of hebben ze het lichaam netjes in stukjes verdeeld en verspreid, zodat boeddhisten meer gaan reizen om ze te verzamelen. Een soort ‘gotta catch them all’-idee? Of was het misschien de achterkleinzoon van de tandarts van Boeddha die ermee kwam aanzetten? We zullen het nooit weten.

Ook leuk om te zien, is de Botanische tuin van Peradeniya, een stukje verderop. We lopen door een gigantisch ‘Alice in Wonder-landschap’, waar de volledige natuur van Sri Lanka is ondergebracht in verschillende categorieën. De moeite waard om te zien!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-53-1-1024x683.jpg

Het hoogtepunt van backpacken in Sri Lanka: de mooiste treinroute ter wereld?

Kandy is het startpunt van één van de meest legendarische treinroutes op aarde. Door de hoogste bergen en langs de meest onmogelijke afgelegen dorpjes, tussen groene theeplantages en bizarre ravijnen, ligt een historische spoorlijn die veelal de mooiste van de wereld wordt genoemd. Die mogen we natuurlijk niet missen. We kregen echter wel de tip mee om op tijd een kaartje te bemachtigen, want vooral onder toeristen is de route mateloos populair. Tenzij je vijf of zes dagen in Kandy wil doorbrengen – en zulke fans zijn we nou ook weer niet – blijkt een kaartje bemachtigen vrijwel onmogelijk. Je enige kans als last-minute-reiziger is een kaartje zonder stoelnummer en dan rennen voor je leven als de trein komt. Heb je geen zitplek? Dan mag je tijdens die acht uur durende fantastische treinrit in het halletje staan met uitzicht op het toilet.

Wij kiezen voor die spannende en avontuurlijke alles-of-niets-optie, uiteraard. We zijn er ruim op tijd, proberen te peilen waar ongeveer de deur van de trein zal verschijnen en doen een schietgebedje. Daar komt de trein.. en dan gebeurt het: die sneaky toeristen beginnen allemaal een stoel te claimen door hun rugtas erop te leggen via het raam! Als een asociaal tokkie-gezin in Marmaris, Turkije, dat ’s ochtends even strategisch een handdoek bij het zwembad legt, voordat ze met hun all-inclusive bandjes een baco bestellen aan het ontbijtbuffet! Terwijl het engeltje op mijn schouder zegt: Wout doe normaal, dit kan echt niet, heeft het duiveltje op mijn andere schouder de tassen al lang naar binnen geslingerd. Hop, die stoelen zijn van ons. Vervolgens ren ik snel naar binnen, haal vijf Chinese gezinnen in op weg naar ‘mijn’ stoelen en hoop dat ze me niet in elkaar zullen slaan met hun selfiesticks.

Zorg dat je erbij bent!

Suus komt een paar minuten later ook binnen en zo kijken we samen nog even naar de show; een aantal toeristen vecht namelijk letterlijk om de laatste stoelen, terwijl wij de rugleuning alvast comfortabel naar achter kantelen. Op dat moment kon alleen een bakje popcorn mijn humeur nog beter maken.
De route naar het eindpunt Ella loopt dwars door de theeplantages. Het is er fantastisch. Acht uur tijd lijkt wel in een uurtje voorbij te vliegen, terwijl we soms honderd kilometer kunnen uitkijken over valleien met knalgroene bergen en watervallen. Bekijk hier de video van onze spectaculaire treinreis.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-57-1024x683.jpg

Witte stranden en wuivende palmbomen aan de zuidkust van Sri Lanka

We bezoeken Sri Lanka weliswaar in het ‘laagseizoen’, maar we zien geen druppel regen. Sterker nog: het is zó warm, dat we naar de heerlijke stranden verkassen in het zuiden, om te beginnen in de populaire badplaats Mirissa. Verschillende bronnen raadden ons af om in augustus deze stranden te bezoeken; toch zijn Suus en ik het levende bewijs dat je dit juist wél moet doen. De hotels zijn wel drie keer zo goedkoop en de stranden liggen er prachtig bij.
In Mirissa loont het de moeite om een kleine wandeling te maken door het water om de zogenaamde Parrot Rock te beklimmen. Ooit kon je erheen lopen over de brug, maar die is inmiddels door een tsunami weggevaagd. Het is een hele kunst om met mijn camera in de lucht de hoge golven te ontwijken, maar eenmaal op de rots hebben we een waanzinnig uitzicht op de kust van Mirissa.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-35-1024x683.jpg

Beach Hoppen in Unawatuna

Vanaf Mirissa bezoeken we de stranden van Unawatuna, een grotere, iets meer massale badplaats een stukje verderop. Het meest toegankelijke ‘Main Beach’ is dan ook niet zo bijzonder en telt bijna net zoveel toeristen als zandkorrels. We nemen een tuktuk en laten ons afzetten bij het iets onbekendere Jungle Beach. Daar lopen we, zoals de naam al doet vermoeden, een stukje door een dichte jungle en komen aan bij een waanzinnig, meer afgelegen Robinson Crusoë-strand. Met nog een paar wandelingen over de rotsen en door de jungle kun je zelfs helemaal terug lopen naar Main Beach; dat loont de moeite, want onderweg kom je langs nog twee pareltjes van stranden.

We sluiten onze kleine ‘beach-hopping’ af in de minder populaire badplaats Hikkaduwa. Vanwege het laagseizoen hebben we daar namelijk een hotel met zwembad kunnen vinden voor een euro of zes per persoon! Het strand mag dan iets minder mooi zijn, maar op deze manier genieten we nog een volle dag van een waanzinnig zwembad. Nog steeds allemaal binnen die magische 17 euro per dag!

De Hollandse glorietijd in koloniale stad Galle

Eerder noemde ik al de rol van Nederland in de geschiedenis van Sri Lanka. Wil je echt wat zien van die invloeden en de gouden eeuw waarin onze landgenoten hier een kolonie stichtten? Dan moet je in Galle zijn. Op een schiereiland in deze stad, ligt de oude vesting van de toenmalige kolonie. Dankzij de benoeming tot het UNESCO Werelderfgoed kun je er nog altijd het Nederlandse fort bekijken; met typische koloniale huizen, Nederlandse kerken en bijzondere musea. We maken een schitterende wandeling over de muur van de vesting in een uur of twee. Het geeft een machtig gevoel om te kijken door de ogen onze voorouders, die hier een waanzinnig land ontdekten met een fantastische natuur. Terwijl ze tegelijkertijd een stukje van Nederland hier naartoe brachten. Al met al doet de stad erg denken aan de ABC-eilanden, waar ik een tijdje heb gewoond. De sfeer voelt dan ook Caribisch!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-46-1-1024x683.jpg

Het afscheid in de hoofdstad Colombo

We kijken terug op een fantastische rondreis per bus, tuktuk, fiets, trein en wandelschoen; dwars door de mooiste natuurparken, langs watervallen en wilde dieren en dat allemaal op de meest lokale en budgetvriendelijke manier. Sri Lanka was één groot waanzinnig avontuur.. en dan kom je in de hoofdstad Colombo. Werkelijk waar, de grootste anticlimax die je je maar kunt bedenken. Colombo is druk, lawaaierig en chaotisch. Tot een jaar of tien geleden was het zelfs levensgevaarlijk om hier naartoe te gaan, vanwege burgeroorlogen en aanslagen.

We maken er het beste van, verblijven in een goedkoop hostelletje en bezoeken de meest rustgevende plekken. Onder meer het stadspark met de vrij eenvoudige naam: Viharamahadevi Park. Dat is nog eens een goede voor 18-letterwoorden-lingo! Ook bezoeken we de tempel Gangaramaya, die dit keer niet draait om een tand, maar een haar van Boeddha! Dat is toch net iets minder bijzonder, want waarschijnlijk had de beste man slechts 32 tanden en zo’n honderdduizend haren. Aan de andere kant zijn boeddhisten vaak weer kaal, dus hoe komen ze dan weer aan een haar? Ach, volgens mij moet ik er maar niet teveel over nadenken.

Het werd voor ons weer tijd om verder te reizen, op naar de volgende avonturen. Vanaf Sri Lanka stonden Nepal en India alweer voor de deur. Lees dus snel verder in volgende blog!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sri-Lanka-63-1024x683.jpg

Backpacken in Sri Lanka. Wat schuift het?

Zoals ik al zei, is het meest verbazingwekkende van onze trip waarschijnlijk het prijskaartje. Daarom heb ik een klein overzichtje gemaakt van de gemiddelde kosten per persoon per dag in vijftien dagen backpacken in Sri Lanka.

Overnachting: 3,54 euro
Ontbijt: 1,21 euro
Lunch: 2,68 euro
Diner: 3,49 euro
Lokaal vervoer: 1,26 euro
Overig/boodschappen: 0,87
Entree/tours: 4,34
Strand/zee: gratis
Wandelen/hikes: gratis

Totaal: € 17,39

Waanzinnig toch? En als je toch in de buurt bent, denk dan ook eens aan een backpack reis door de Malediven: Backpacken op de Malediven voor 20 euro per dag

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites