Monteverde, de mooiste jungle van Costa Rica

Costa Rica Jungle uitzicht Monteverde

We zijn in hét land dat volgens National Geographic de mooiste en meest pure natuur bezit van onze hele planeet. Zoek je ongerepte jungle in ‘het wild’, dan is Costa Rica een onvoorstelbaar paradijs. Met een tiental wereldberoemde nationale parken kunnen natuurliefhebbers hier hun hart ophalen. Voor mij hét hoogtepunt van Costa Rica: Monteverde.

Dit kleine doodshoofdaapje is al een reden om ’s ochtends het balkon op te lopen en mijn ogen uit te kijken. Ja inderdaad, deze zag ik met minimaal twintig van zijn vriendjes langslopen op het balkon!

Doodshoofdaapje in Santa Elena Costa Rica bij Monteverde

Beste reistijd voor Monteverde, Costa Rica

Schema met de beste reistijden voor Monteverde in Costa Rica

Met al dat groen is het duidelijk dat het in Costa Rica veel en hard kan regenen. Het land is onderhevig aan een behoorlijk nat regenseizoen, dat loopt van mei tot november. Zoals je in de tabel ziet regent het dan bizar veel meer dan in de andere maanden. Je geniet dus optimaal van de natuur tussen december en april. Vergeleken met de warme tropische kust biedt Monteverde een frisse wind en ook is het in het gematigde binnenland een stukje koeler.

Het oudste natuurpark ter wereld

De jungle is mijn favoriete plek op aarde. De geluiden van het tropisch regenwoud zijn al een reden om even stil te staan en te genieten. Het is altijd moeilijk om de dieren te spotten en het is een hele uitdaging om zo stil mogelijk door het bos te sluipen. Voor mij is alleen dit uitzicht al waanzinnig, ook zonder dieren.

Jungle Costa Rica Monteverde

Nationaal Park Monteverde is één van de plekken die je niet mag missen in Costa Rica. Maar waarom? Het antwoord op die vraag is simpel: dit is dé jungle van Costa Rica. Al in de jaren ’50 zagen de oprichters in dat de jungle beschermd moest worden en daarmee werd Nationaal Park Monteverde het eerste geprivatiseerde natuurpark ter wereld.

Een paar feitjes over Monteverde, Costa Rica

 • Van de 9.000 plantensoorten die voorkomen in Costa Rica vind je er hier 3.000. Er vliegen wel 400 vogelsoorten rond, er leven zo’n 100 verschillende zoogdieren en ook nog eens 120 soorten reptielen en amfibieën.
 • Monteverde ligt precies tussen de Atlantische en de Pacifische kust van Costa Rica, precies op de zogenaamde ‘Great Divide’ die loopt van Alaska tot Zuid-Amerika. Het ligt daardoor op twee continentale platen!
 • National Geographic beschreef dit natuurgebied als ‘The jewel in the crown of cloud forests’, de beroemdste in zijn soort.
 • Oorspronkelijk was Monteverde maar 328 hectare groot, maar tegenwoordig omvat het park wel 10.500 hectare ongerepte jungle.

De beroemde jungle brug

We lopen over de beroemde loopbrug in dit oudste en meest belangrijke natuurgebied. Voor de entree betaal je 25 dollar en er mogen te allen tijde slechts 160 bezoekers in het park zijn. Dit om het kostbare eco-systeem niet te verstoren. In ons geval, in het laagseizoen, is het geen enkel probleem; er is slechts een tiental mensen vandaag.

Paradijs voor kolibries

Dan is er nog iets waar je voor naar Costa Rica moet: vogels. Zo’n 900 vogelsoorten komen hier maar liefst voor, waaronder een groot aantal kleurrijke kolibries! In Nationaal Park Monteverde is het niet moeilijk om ze te spotten; een foto maken is altijd een uitdaging. Deze diertjes zijn namelijk een partij druk! Af en toe gaan ze toch even zitten en toen zei mijn camera: klik!

Kolibrie Costa Rica

Het vastleggen van die zittende kolibrie is al knap lastig, maar ook een vliegende kolibrie wilde ik op de foto krijgen. Zijn vleugels zie je bijna niet, omdat hij wel 80 slagen per seconde kan maken. Dit zorgt ervoor dat je een soort helikoptergeluid hoort wanneer ze in de buurt zijn. Heel apart!

Een kolibrie vliegt in Monteverde Costa Rica

Bijzondere bomen en planten

Suus en ik zagen al veel jungles: in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld, of in Australië. De jungle in Costa Rica is echter weer heel anders. In Monteverde, vinden we een oerwoud dat zijn gelijke niet kent. Heb je ooit zulke boombladeren gezien? Het is niet voor niets dat hier scènes werden opgenomen voor Jurassic Park; een bizar stukje natuur.

We schuilen onder grote bladeren in de jungle van Monteverde

Wandelroutes door het park

Als je een dagje naar Monteverde gaat, raad ik je aan zoveel mogelijk te lopen door dit magnifieke oerwoud. Er zijn meerdere wandelroutes, maar door ze te combineren kom je overal langs. Je komt dan langs gigantische woudreuzen, een canopy walk en verschillende uitkijkpunten over de ongerepte jungle van Costa Rica. Wij liepen door het midden naar boven en onderlangs terug: je zal dan tussen de 5 en 10 km lopen op een dag.

Zo ziet een boom in Costa Rica eruit. De originele boom is amper nog te zien; hij is compleet overwoekerd met andere planten. Dit bos is een attractie op zich, echt een aanrader!

Boom Jungle Costa Rica Monteverde

Je voelt je al snel één met de natuur. Dus als het begint te regenen heb ik alvast mijn schuilplaats gevonden. Nu maar hopen dat hier geen giftige slang of tarantula zit.

Gigantische boom Costa Rica Oerwoud

Wilde dieren in Monteverde, Costa Rica

Als je in de jungle op zoek gaat naar wilde dieren, moet je altijd een beetje geluk hebben. Naast de vele apen en kleurrijke kolibries zagen we nog meer bijzondere dieren van dichtbij: neusberen! In Costa Rica noemen ze dit beest de coati, maar in Nederland kennen we hem als de witsnuitneusbeer. In groepen kom je ze tegen in Monteverde, wanneer ze met hun neus door de bagger wroeten op zoek naar eten.

Neusbeer Coati in de jungle van Monteverde Costa Rica

Het busverkeer in Costa Rica is niet al te best. Je moet vaak overstappen en de aansluiting is ronduit waardeloos. Daarom zit je zo een dag in de bus. Een voordeel is dat je overal dieren ziet, waardoor je je nooit hoeft te vervelen. Deze grote varaan kroop zo voor mijn voeten langs, terwijl ik zat te wachten op de bus.

Varaan Hagedis Costa Rica Monteverde

Waar slapen we in Monteverde, Costa Rica

Nationaal Park Monteverde ligt op ongeveer 15 minuutjes rijden vanaf Santa Elena met de taxi. De meer budgetvriendelijke optie duurt iets langer, maar er is een bus die vanaf meerdere haltes naar de entree van het park rijdt. Het dorpje Santa Elena is uiteraard uitgerust om alle reizigers van accommodatie te voorzien. We slapen in Sleepers Sleep Cheaper Hostel, aan de rand van het dorp, voor omgerekend negen euro per persoon (inclusief een uitgebreid ontbijt).

In de vroege ochtend zien we al meteen twee doodshoofdaapjes zitten voor ons hotel op een elektriciteitskabel. Het is een prachtig gezicht als ’s ochtends ineens een hele bende van deze grappige dieren langskomt.

Twee apen op een kabel in Santa Elena vlakbij Monteverde

Wat kost het?

Je kunt een verblijf uiteraard zo duur maken als je wil. Verblijf je in Santa Elena, dan zul je een stuk goedkoper uit zijn dan pal aan het Monteverde Cloud Forest. Costa Rica is, mede door de moeilijke bereikbaarheid en dunne bevolkingsdichtheid, een stuk duurder dan andere landen in Midden-Amerika. Toch konden wij met een klein budget makkelijk een aantal dagen rondhangen in deze prachtige omgeving. De kosten op een rijtje:

 • Toegang tot Monteverde Cloud Forest: € 22
 • Taxi naar Cloud Forest: € 10
 • Bus naar Cloud Forest: € 1,50
 • Overnachting in hostel per persoon: € 10
 • Maaltijd in restaurant: € 15
 • Fles water: € 1
 • Halve liter bier: €2,50

Help Wout of the World met een simpel gebaar

Ik, Wout, reis de hele wereld over om tips en films te verzamelen. Mijn reisprogramma is voornamelijk te zien via YouTube. Door te abonneren via deze link, help je mij enorm om dit te kunnen blijven doen!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites