Er is niets mooier dan het leven ‘on the road’. En ongetwijfeld zal je deze stad niet bezoeken als weekendje weg! Nee, deze stad aan de andere kant van de wereld is onderdeel van mijn grote wereldreis. Mijn laatste frikandel speciaal lijkt wel drie jaar geleden en als je me zou vragen welke kleur een euro-vijfje heeft, dan zeg ik waarschijnlijk: ‘was dat niet die dikke goudkleurige munt?’. Zo voelt het! Na de wildste avonturen in China, Vietnam, Cambodja, Thailand en Nieuw-Zeeland zijn we aangekomen in een minstens net zo avontuurlijk land. We begonnen met backpacken in Australië per camper langs de Great Ocean Road en zijn nu aangekomen in een wereldstad van formaat! In deze blog onderzoeken we hoe het is om te backpacken in Melbourne.

Backpacken in Melbourne. Wat is er te doen?
De stad Melbourne heeft een enorme diversiteit aan bouwstijlen, dat zie je meteen!

Backpacken in de alto-hoofdstad van de wereld, Melbourne

Melbourne is niet de hoofdstad en ook niet de grootste stad van Australië, maar dat zou je wel denken als je deze gigantische metropool voor het eerst ziet. De stad staat bekend om zijn hoge wolkenkrabbers, drukke straten waar je in de auto behoorlijk tureluurs van wordt, uitgestrekte buitenwijken en stranden! Maar om nou te zeggen dat de stad echt meteen opvalt voor ons reizigers, nee, dat niet. Is het dan wel de moeite waard om te backpacken in Melbourne? Er zijn geen opvallende bezienswaardigheden, maar we merken wel een hele leuke aparte sfeer. Goed eten en vooral echt ambachtelijk eten is hier ‘a big thing’! Iets minder Burger King dus en iets meer Bob’s Bio-Burgers on a Stick, dat idee.

We wandelen langs het strand in de wijk St. Kilda, zien overal de raarste kunstprojecten op straat en drinken een biertje in een ‘rooftop beer garden’, waar verse woodoven pizza’s praktisch gratis worden weggegeven! Op straat zien we dat ook niemand schroomt om er zo raar mogelijk uit te zien. Heel cool, maar als ik dan een hipster-oma zie, volledig in het roze verkleed als twaalfjarig schoolmeisje en nog een matchende trui voor haar poedel-tekkel-combinatie-hond, dan zou ik zeggen: doe mij maar gewoon die beige C&A pantalons en een rollator. Melbourne is misschien wel de meest vrije en ruimdenkende stad ter wereld!

Backpacken Melbourne uitzicht Wilsons Prom.
Ga je backpacken in de omgeving van Melbourne, dan mag je Wilsons Promontory niet overslaan.

De Wombat achtervolging en de wilde emoe’s

Als we weg rijden uit Melbourne voelt het heerlijk om de drukke stad weer te verruilen voor de natuur. Het volgende hoogtepunt op onze lijst is namelijk Wilson’s Promontory National Park, ook wel ‘The Prom’ genoemd. Op een schiereiland midden tussen de felblauwe golven ligt een ongerepte wildernis van tropisch regenwoud. Perfect als je ook wilde dieren wilt zien, zoals kangoeroes, wombats, emoe’s en koala’s.

We parkeren de auto en maken een fantastische wandeling langs de meest bizarre uitzichten van jungle en strand inéén. Als ik een foto sta te maken van een gekke gekleurde spin, maken we een praatje met een ouder stel dat langs loopt en ze tippen ons dat ergens vlakbij een wombat zit te eten. Die hadden we nog niet gezien, dus al voordat de beste man is uitgepraat, vlieg ik over dat pad op zoek naar de wombat, met een camera en zoomlens als sniper in mijn handen. Gevonden! Ver achterin op een rotsachtige heuvel zien we een donzig bruin kussen rondsnuffelen. Helaas toch veel te ver van het pad, dus ik duik de bosjes in om het beest te achtervolgen en klim over de rotsen achter hem aan. Ik moet en zal een filmpje maken voor Wout of the World!

Liever dood dan een mooie foto gemist!

Op de achtergrond word ik dan altijd hartverwarmend aangemoedigd door Suus, met motiverende teksten als: ‘je gaat sowieso vallen’ en ‘straks ben je dood’. ‘Nederlander omgekomen tijdens backpacken na Wombat-achtervolging in de buurt van Melbourne’. Ach, dan kunnen ze in ieder geval het Wombat-filmpje laten zien op mijn begrafenis! Nee, ik kijk altijd goed uit hoor (mam)! De wombat lijkt intussen een echte bergbeklimmer, maar dan stopt hij om ergens wat blaadjes te eten. Het beest is nog veel groter dan ik had verwacht en is opeens helemaal niet meer bang. Echt heel gaaf! Ik maak ongeveer zoveel foto’s en video’s van het beest als een verse facebook-moeder van haar pasgeboren baby. Daarna klim ik langzaam, voorzichtig, naar beneden. Terwijl ik Suus trots mijn zwaarbevochten beeldmateriaal laat zien, loopt de wombat vlak naast ons over het pad en blijft doodleuk nog even chillen. Suus ziet hem nog beter dan ik tijdens mijn hele Mount Everest-excursie. Typische dingen.

Een wombat gespot tijdens het backpacken in Melbourne.
Dit was de kleine boosdoener. Eén van de mooiste dingen aan Australië is toch wel dat je overal echte wilde dieren kunt tegenkomen.

Backpacken in de natuur rond Melbourne

We lopen door het oerwoud verder en zien de mooiste gekleurde papegaaien om ons heen. Het mooiste strand waar onze wandeling eindigt heet Squeeky Beach. Het zand is er zo zacht, wit en poederachtig dat je zin krijgt om er een oliebol in te dippen. En als we er overheen lopen snappen we de naam, bij elke stap horen we het zand een ‘squeeky’ geluid maken. Met een overvolle camera en een terugblik op een fantastische reisdag, lopen we terug naar de auto, die we overigens naast een gratis douche-gebouw hebben geparkeerd. Australië duur? Voor niets gaat nog altijd de zon op en meer dan dat hebben we niet nodig.
We rijden verder langs de oostkust op weg naar de hoofdstad Canberra. Na nog geen tien minuten rijden zien we echter dat alle auto’s hier stoppen en vragen ons af waarom. We zetten de auto er ook neer en zien dan een hele kudde struisvogels rondlopen over een vlakte; heel gaaf om te zien!

Backpacken in de omgeving van Melbourne in Wilson's Promontory.
De ongerepte natuur van Wilson’s Promontory, ook wel The Prom genoemd.

De nacht van de honderd dode kangoeroes

Op het moment dat wij de camper ophaalden werden we er al voor gewaarschuwd. Een typische Aussie-dude, met het uiterlijk van Johnny Bravo en een accent waar de ‘Crocodile Hunter’ Steve Irwin himself nog van zou schrikken, zei doodleuk: ‘Driving at night? You’re gonna hit a kangaroo mate!’ Dus niet eens als een waarschuwing van ‘kijk uit’, maar gewoon overtuigd dat wij onderweg een lekkere kangoeroe-steak op de barbecue kunnen leggen. Ik heb niets tegen een broodje road-kill, maar misschien niet zo fijn voor de auto en ook voor onze veiligheid. Als we vragen of het echt zo erg is, verzwakt hij zijn uitspraak door te zeggen: ‘just nine out of ten times’. Pfoe.. Gelukkig dat valt dan toch weer mee. Slechts 27 uit elkaar gespatte kangoeroes over onze voorruit in plaats van dertig!

Als we van The Prom naar Canberra rijden, zien we dat Johnny Croc toch gelijk had. Zoveel dode beesten, dat je er gewoon aan went. De eerste keer zeg je: ‘jezus, zag je dat?’, de tweede keer: ‘wow, ik zag er weer één’; inmiddels zeggen we: ‘zag jij zijn darmen? Nee, ik keek naar die daarnaast zonder hoofd’. Het begint een beetje ééntonig te worden; al moet ik zeggen dat we soms nog aangenaam verrast worden met een uitgesmeerde vos of wombat. Behoorlijk deprimerend dus. En schijnbaar worden ze ook nog elke dag weggehaald, dus dit was alleen de oogst van vandaag; honderden! Nu maar hopen dat wij niet ons steentje bijdragen aan de grote kangoeroe-slachtpartij.

Backpacken in Melbourne per camper met een prachtige zonsondergang.
Als het donker wordt in Australië is een rustig weggetje opeens levensgevaarlijk.

Lachen, gieren, brullen in de hoofdstad Canberra

Canberra is waarschijnlijk wel de meest unieke plaats van heel Australië; in tegenstelling tot alle fantastische plekken die het land rijk is, vind je hier namelijk.. helemaal niets. Je kunt het je niet voorstellen, maar zelfs een bus vol Japanse toeristenzombies zou hier met een leeg fotorolletje weggaan.
Toen Australië onafhankelijk werd van Engeland wilden zowel Sydney als Melbourne de hoofdstad worden, maar er werd een stad gebouwd in het midden als compromis; hopla hier een oerlelijk parlementsgebouw, vlaggetje erop, hier en daar strooien we wat museums neer, zuigen werkelijk elke vorm van sfeer eruit en klaar.

Een camera in mijn achterste?

Ik moet zeggen dat er toch één lichtpuntje te vinden is in Canberra. Er is een straat waar één artistiek persoon besloot om een hele verzameling striphelden op de muren te schilderen; een beetje kleur in de grijze betonzee. Maar net als ik daar een foto van wil maken, krijg ik het aan de stok met een groep zwervers: ’taking pictures of somebody is illegal. Fuck off, it’s illegal! Hij biedt daarna vriendelijk aan om de camera in mijn achterste op te bergen, tenzij ik de foto zou verwijderen. Kortom: eindelijk iets gevonden om überhaupt mijn camera voor uit de tas te halen, moet ik eerst een zwerver in elkaar timmeren. Goed om te weten over deze stad: echt een groot aantal daklozen en dat is niet altijd even prettig.

We maken een veel te lange wandeling van vijf minuten door het centrum. Daarbij gluren we nog even om het hoekje in het Nationaal Museum van Australië, maar Canberra zal ik binnen een week wel vergeten zijn. Het is nu eenmaal zo dat sommige stukken interessanter zijn dan anderen, wanneer je gaat backpacken van Melbourne naar Cairns.

Backpacken van Melbourne naar Canberra, kleurrijke straat.
Ga je backpacken in Australië van Melbourne naar Sydney, dan is deze straat jouw hoogtepunt!

Wordt vervolgd.. en het Sydney tegen!

We zijn inmiddels aangekomen in de stad der steden van het zuidelijk halfrond: van backpacken in Melbourne, gaan we naar backpacken in Sydney! Met meer stranden dan straattegels, iconische bouwwerken en bars waar het licht nooit uitgaat, is dit een hoogtepunt langs de oostkust van Australië. De komende dagen duiken we er middenin! We kamperen op de mooiste plekken van deze mega stad en reizen ook nog door naar dé backpackers hotspot Byron Bay, waar we onder andere leren surfen!

Snel lezen hoe dit avontuur verder gaat? Lees hier over Sydney, Fraser Island, Whitsundays en Magnetic Island en het Great Barrier Reef! En wist je al dat je via YouTube kunt abonneren om als eerste elke nieuwe aflevering te bekijken? Ga naar YouTube!

Backpacken Melbourne naar Sydney Opera House.
Lees snel hoe ons avontuur verder gaat in Sydney!

TRAVEL WITH US!

Monthly new travel inspiration and our latest adventures in your mailbox.

    © 2024 Wout of the World- Privacy Policy –All rights reserved
    Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites