Wellington, Nieuw-Zeeland, en de Great Ocean Road in Australië

De bizarre road trip door Nieuw-Zeeland begon in Auckland, nam ons mee naar de mooiste vulkanische eilanden in het noorden, de stranden van de westkust en het centrale plateau van het noordelijke eiland. Na een kijkje in de Maori-cultuur en de gekste, meest kleurrijke natuurverschijnselen van onze aardbol, reizen we langs de oostkust naar het eindpunt van onze road trip: de hoofdstad Wellington. Vanaf daar is het nog slechts een klein stukje vliegen naar het volgende avontuur, waar we gewoon weer verder road trippen over de Great Ocean Road van Australië.

Een rondje om de mooiste vulkaan

Na één van de de mooiste hikes van Nieuw-Zeeland, de Tangariro Alpine Crossing, rijden we naar het idyllische kuststadje New Plymouth. Deze stad heeft meer palmbomen dan stoeptegels en een fantastische ligging met een beroemde wandelroute langs de kust. Ook bezoeken we het grootste en mooiste stadspark van Nieuw-Zeeland, Puke Kura, dat ongeveer een derde van de hele stad beslaat; een soort Central Park van New York.

Waar het echt om draait is de vulkaan Taranaki, die er precies zo uitziet als hoe je vroeger als kind een vulkaan zou tekenen. Oké, met iets minder stromende lava en in de fik staande poppetjes eromheen dan.
We maken een tocht door het regenwoud rondom de vulkaan en de meest spectaculaire plek is een gigantische waterval, waar we letterlijk in kunnen staan. Het is niet eens zo warm vandaag, maar hij is wel zo gaaf dat ik er even onder spring. Vanaf daar is het nog slechts een paar uur rijden naar Wellington, waar we het vliegtuig zullen pakken naar dat andere land down under: Australië. Eerst maken we natuurlijk nog een kleine city trip.

De natuur van Puke Kura is de moeite waard, wat een oerwoud!

De stokoude kabeltram van Wellington

De hoofdstad voelt aan als een groot dorp en barst niet van de toeristische topattracties; de ligging is wel prachtig tussen de bergen en de oceaan, waardoor een tripje naar de top van de berg Victoria het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is. In het centrum maken we vervolgens een ritje met de fel rode en stokoude kabeltram. Ruim honderd jaar geleden werd dit karretje bedacht als dé manier om mensen snel vanaf de buitenwijken naar het centrum te vervoeren. Vandaag de dag is het de grootste attractie van Wellington; over een steile rails wordt het trammetje door een stoommachine en een kabel naar boven getrokken.

Een behoorlijk ingewikkelde geschiedenis

Vanaf de berg wandelen we naar beneden door de botanische tuinen en bezoeken het nationaal museum Te Papa. Waar we alles, lees: ongeveer 1%, over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland leren. Al die Maori namen zijn zo raar en ingewikkeld, dat het net zo goed over planeten en wezens uit Star Wars kan gaan en ik zou het verschil niet merken. Laten we de test doen: whanaungatanga, tamatekapua en … Star Wars figuren of Maori geschiedenis? Als we dan ook nog een giga-inktvis van zo’n zes meter bekijken in een soort capsule op sterk water, weet ik het zeker: dit is toch echt het Star Wars Museum. We parkeren de auto langs de baai, met een fantastisch uitzicht op de stad, drinken een flesje wijn en proosten op het avontuur en onze geslaagde road trip.

Dag Kiwi’s, hoi Aussie’s

We zeggen Nieuw-Zeeland vaarwel, maar tijd om te treuren is er niet. Onze auto, de El Cheapo van het bedrijf Jucy, heeft ons trouwe diensten bewezen. En nu stappen we aan de overkant van de oceaan over in zijn grotere broer: de El Cheapo Sleeper. Deze grote station wagon kunnen we ’s avonds volledig ombouwen tot camper, waardoor Australië aan onze voeten ligt.

Deze app moet je hebben!

De ideale aanvulling hebben we gedownload op onze telefoons: de WikiCamps App. Daarmee zien we, ook als we offline zijn, alle campsites in het hele land. Wild kamperen is officieel verboden, maar de app kan wel alle gratis kampeerplekken er tussenuit filteren. Trots als we zijn op onze Hollandse achtergrond, begrijp je dat het filter ‘free’ de hele reis voorzien was van een vinkje! Bovendien kunnen we in de app ook zien of er douches, wc’s, wifi, tafels, barbecues, mooie uitzichten, voetmassages en playstations beschikbaar zijn. Oké die laatste twee dan net niet, maar verder is het verbazingwekkend hoeveel gratis faciliteiten er langs de weg zitten voor ons Cheapo’s.

Road trippen op de Great Ocean Road, Australië
Dit is dé manier om te reizen door Australië. Back to basics!

De legendarische Great Ocean Road van Australië

We landen op de airport van Melbourne, maar gaan niet meteen de stad in. Het eerste deel van onze road trip speelt zich namelijk af op de meest beroemde snelweg van Australië: The Great Ocean Road! Deze kronkelige weg begint zo’n honderd kilometer van Melbourne en loopt een paar honderd kilometer door langs fantastische uitzichten op de Grote Oceaan. Langs de meest ruige klippen kijken we uit op het einde van de wereld; aan die kant ligt immers alleen nog Antarctica.
Onderweg komen we langs legendarische stranden en stadjes, waar alles draait om surfen. De golven zijn zo ruig en hoog, dat slechts de echte pro’s hier met een plank het water in gaan. Daarom is het des te mooier om vanaf de kant te kijken hoe ze het doen.

De Twaalf Apostelen

Halverwege de Great Ocean Road komen we bij het meest beroemde deel, de zogenaamde twaalf apostelen; een groep rotspilaren midden in de oceaan en misschien wel de meest gefotografeerde plek van heel Australië. En terecht want het is geweldig. We zagen het al tientallen keren op de foto, maar in het echt is de natuur hier overweldigend. Het grappige van de twaalf apostelen is alleen, dat als je goed telt, je er maximaal acht of negen kan zien. De naam ’twaalf apostelen’ klopt dan ook niet. Door de jaren heen is er een aantal rotsen door de erosie gesneuveld en in de toekomst zullen er ook weer nieuwe ontstaan, wanneer de kliffen splijten door het water. Echter, zelfs de wetenschappers komen er niet uit; twaalf zijn het er schijnbaar nooit geweest en ook niemand weet wie die naam destijds heeft bedacht.

Benieuwd hoe ons avontuur eruit zag in beelden? De video vind je hier:
Great Ocean Road, Australië – Wout of the World

Het uitzicht over de twaalf apostelen langs de Great Ocean Road, Australië
Het meest machtige uitzicht van de Great Ocean Road in Australië.

Slapen in de jungle en wilde Koala’s van dichtbij

Als de avond valt, maken we gebruik van de WikiCamps App en vinden een strook langs de weg met uitzicht over een vallei in het tropisch regenwoud. De geluiden waarmee we in slaap vallen geven een waanzinnig gevoel. We zitten hoog en droog in onze comfortabele camper, maar toch zitten we midden tussen het wildlife: een unieke ervaring. We blijken beland te zijn in het Great Otway National Park, de mooiste jungle langs de Great Ocean Road van Australië.

Voor mij prima dus, maar ik merk dat Suus de hele nacht wakker schrikt. Ze heeft wat gelezen over Australië en een halve aflevering van Australia’s Deadliest Predators of zoiets gezien en al maanden vraagt ze me of er een kans bestaat dat er een slang of spin of groot monster dat half spin en half slang is, in onze auto kruipt en ons ’s nachts vermoord. Ondanks mijn zeer overtuigende betoog dat die kans vast maar iets van 25% is, kan ze het idee maar niet los laten. Zoals jullie zien, hebben we de eerste paar nachten overleeft. De vogelspin-cobra-mutatie heeft ons nog niet te pakken kunnen krijgen.

Koala Hangout

Als ik wakker word en Suus dus ongeveer voor de tiende keer, kijken we uit over een mistig oerwoud. Daar ontbijten we met onze natuurlijke radio; een heel orkest van tropische vogels. Maar dat zijn niet de enige bewoners van dit gebied. Als je geluk hebt zie je namelijk ook koala’s in de bomen klauteren.

De WikiCamps App kan bij ons al helemaal niet meer stuk, wanneer we de volgende tip zien op de kaart. Bij een zijweg van de Great Ocean Road staat namelijk: ‘Koala Hangout, watch the trees!’. We rijden nog geen tien meter die weg in en op een lage tak zie ik iets wat op een grote teddybeer lijkt. Zonder een andere ziel in de buurt, lopen we stilletjes dichterbij en zien we de koala vanaf een paar meter zijn ontbijtje naar binnen werken. Suus en ik zijn totaal verbijsterd, op Borneo zagen we van dichtbij twee wilde orang-oetans, maar dit was minstens net zo bijzonder.

Het prachtige beest kijkt ons aan, zonder bang te zijn of haast te maken. Sterker nog, als we weggaan besluit hij zelf ook dat het tijd is om op te stappen. We zien hem verder de boom in klimmen als wij weglopen. Het Franse koppel dat komt rijden, probeert nog snel met de telelens nog een bewogen foto proberen te maken. Haha, te laat! Nederland – Frankrijk: 2-0!!
We maken daarna nog een wandeling en genieten na van wat we gezien hebben. Andere toeristen proberen nog koala’s te spotten, maar wij zijn volledig voorzien. Heerlijk. We rijden door over de Great Ocean Road, die met een spectaculair uitzicht langs de kliffen slingert en keren zo langzaam weer terug naar Melbourne.

De Derde Wereldoorlog: mens vs. mug

Na een lange dag zijn Suus en ik doodop en stoppen we bij een truck stop langs de snelweg. We hebben onderweg nog boodschappen gedaan zodat we in ons keukentje snel wat in elkaar kunnen flansen. Dan pakken we de sneltrein pakken naar dromenland. Er zitten alleen veel muggen, dus we doen extra voorzichtig met licht en houden de deuren zoveel mogelijk gesloten. Niemand zal onze nachtrust verstoren vanavond! Als we het bed op hebben gemaakt, vallen onze ogen meteen dicht. Toch duurt het zo’n vijf minuten of Suus ligt al te krabben van de jeuk. Snel even het licht aan en ik mag dus toch weer op muggenjacht. Na een paar rake klappen en drie uitgesmeerde bloedvlekkken op de ramen, besluit ik dat wij mensen de oorlog gewonnen hebben en dat de muggen zijn verslagen.

Licht uit, ogen dicht en zo snel mogelijk slapen. Maar al na een paar minuten word ik al weer wakker van het meest vervelende geluid ter wereld. De muggen zijn weer terug, waar komen ze vandaan? Na nog drie of vier keer wakker te zijn geworden is het een behoorlijk slagveld; zoveel bloedstrepen van gesneuvelde muggen door de auto, dat het begint te lijken op het einde van een Saw-film. Daarnaast verbaas ik me dat we nog leven, na zoveel bloedverlies. Morgen misschien maar even aan het infuus. Als we eindelijk in slaap vallen gaat de wekker al om weer verder te rijden. Wat een helse nacht! En pas die avond zouden we erachter komen dat het dakraam tien centimeter open stond. Elke keer als ik op muggenjacht ging met het licht aan, kwamen er weer nieuwe troepen naar binnen geslopen..

Wordt vervolgd..

Na ons uitstapje over de Great Ocean Road begint de  lange spannende route langs de oostkust van Australië. We starten in Melbourne en zullen over een maand aankomen in Cairns, voor een duik in het Great Barrier Reef. Tussendoor zien we natuurlijk Sydney, Byron Bay, Fraser Island, de Whitsunday Islands en nog veel meer. Australia here we come!

Wil je weten hoe het avontuur verder gaat? Het volgende avontuur vind je hier: Backpacken in Melbourne en omgeving.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites