Backpacken in Colombia: Salento en Valle de Cocora

Tijdens een jaar lange wereldreis in alle continenten brengen we ook een bezoek aan Colombia! Wat een uniek land en opmerkelijke cultuur. We vliegen van Panama naar Medellín, de geboortestad van Pablo Escobar en reizen vanaf daar verder door het Andesgebergte. Als je gaat backpacken in Colombia is dit misschien wel het hoogtepunt van jouw rondreis. De koffiestreek rond het plaatsje Salento is een verborgen pareltje, waar wij nog vaak aan terug denken. Onderweg komen we langs de meest kleurrijke plekken. Wat dacht je van deze kolibrie die ik spot in de Valle de Cocora!

Een kolobrie zit op een tak in Valle de Cocora, bij Salento in Colombia.

Beste reistijd voor Salento, Colombia

Beste reistijd Colombia Salento voor backpacken

Onze wintermaanden, grofweg tussen december en maart zijn het droogst en daarom ideaal voor een bezoek aan de hooglanden van Colombia. De temperatuur is het hele jaar ongeveer gelijk: een stuk minder warm dan de lager gelegen gebieden in Colombia. Wanneer je gaat backpacken in Colombia zal je hier dus iets warmere kleding nodig hebben.

Backpacken in Colombia hoogtepunt Salento koffie tour.
Met een zonnetje erbij kan ik prima een korte broek aan in Salento, maar een extra warm vest erbij is dan wel weer lekker als de zon even weg is!

Dé koffieregio van Colombia: Salento

Vanaf Medellín pakken we de bus naar Armenia. Nee, niet het land in de zuidelijke Kaukasus, maar een stad in het noordelijke Andesgebergte van Colombia. Vanaf daar reizen we naar een klein stadje genaamd Salento, wereldberoemd om één ding: koffie! Colombia is namelijk niet alleen maar bekend om de hoge kwaliteit van het witte poeder; ook het zwarte poeder is hier ongeëvenaard goed!

Straten van Salento tijdens backpacken in Colombia.
De straten van Salento zijn fotogeniek en lijken allemaal op de perfecte ansichtkaart. Wat een kleuren en wat een setting!

In het hard van de koffiestreek van Colombia ligt het plaatsje Salento, een pittoresk dorp met historische straatjes en kleurrijke koloniale huisjes. In de buurt van dit stadje ligt een aantal plantages waar ’s werelds allerbeste koffie op biologische wijze wordt geproduceerd. Ook het centrum van het stadje zelf is de moeite waard, kijk maar eens naar die prachtige kleuren!

Colombia is goedkoop, dat wist ik van te voren al. Inmiddels begin ik zelfs te denken dat dit het goedkoopste land op aarde is. De maaltijd op tafel bestaat uit vier gangen. We krijgen soep, maïskolven, rijst, avocado, salade, karbonade, een schaaltje watermeloen, verse ijsthee en een taartje toe.
De prijs? € 2,20 per persoon. Hoe dan??

Backpacken in Colombia op een klein budget.
Backpacken in Colombia is spotgoedkoop! Voor een paar euro staat de hele tafel vol met de lekkerste lokale gerechten.

Een bezoek aan een traditionele koffieplantage

Dan is het tijd voor koffie! We komen terecht op de kleinste en meest authentieke koffieplantage van de omgeving: Las Acacias. Alles wat hier gebeurt, gebeurt biologisch. De trotse eigenaar leidt ons rond over zijn eigen stukje hemel. We plukken de koffiebessen en leren hoe je de allerbeste natuurlijke koffie kunt maken.

Backpacken in Colombia Salento Acacias Coffie Farm.

De rode bessen worden continu geplukt en verzameld, die moeten worden gepeld en de koffieboontjes moeten worden gedroogd. Dit gebeurt in zelfgebouwde kassen, bij mooi weer, in een dag of vijf. Eenmaal droog worden ze gebrand in speciale potten en daarna nog een tijdje bewaard voor de beste aroma’s. Het resultaat: belachelijk goede koffie.

Het moeilijke van koffie plukken, is dat de ene bes al rijp is, terwijl de andere net begint. Het is een behoorlijk werk om dit allemaal met de hand te doen, maar zo doen ze het toch echt in Colombia.

Suus en ik draaien een dagje mee op de koffieplantage van Las Acacias. De eigenaar laat ons zien met welke trucjes hij de koffieoogst bevordert. De palmbomen zorgen voor een vochtige vruchtbare grond. Verder maakt hij een eigen mix van azijn, chili, knoflook en citroensap, die hij wekenlang laat intrekken. Dit verspreidt hij over de grond als natuurlijke insecticide. Als de vliegen eenmaal aan de koffiebessen hebben gegeten, is het namelijk waardeloos!

Backpacken Colombia zelf koffie telen op een coffee farm

Unieke natuur in La Valle de Cocora

Vanaf Salento maken we een uitstapje naar de volgende unieke plek in Colombia: Valle de Cocora. Dit bizarre stukje natuur is alleen te bereiken per 4×4 en niet zomaar één. Deze jeeps zijn namelijk cultuurerfgoed van Colombia. In 1945, aan het einde van de tweede wereldoorlog, kocht het land namelijk een paar duizend van deze legerjeeps van de VS. Tot de dag van vandaag rijden ze nog altijd en zijn ze nergens anders op aarde meer te vinden. Natuurlijk hebben ze inmiddels wel alle kleuren van de regenboog.

Jeep tour Salento Colombia Valle de Cocora

Door de hoogte en de weersomstandigheden in Valle de Cocora groeien hier de hoogste palmbomen ter wereld. Het is een apart gezicht, omdat er meestal dikke wolken boven de vallei hangen. De palmbomen lijken daarom net wolkenkrabbers zo hoog: een prachtig gezicht! We maken een hike door de vallei voor de mooiste uitzichten.

Valle de Cocora hoogste palmbomen ter wereld tijdens rondreis Colombia

In het lagere gedeelte van Valle de Cocora ligt een wilde jungle met de mooiste planten en bloemen. We lopen een stuk langs een rivier en passeren onderweg de mooiste watervallen. Als we vanuit de vallei boven in de bergen komen, vliegen opeens overal fleurige kolibries rond. De natuur is hier zó prachtig, dit heb ik echt nog niet eerder gezien.

Backpacken in Colombia kolobries spotten in Valle de Cocora

De weg terug naar de palmbomen is iets makkelijker. Na een wandeling van een uur of drie keren we weer terug naar Salento om verder te reizen door de Andes.

Jungle Hike Valle de Cocora

Salento is het hoogtepunt van backpacken in Colombia!

We zagen al veel tropisch regenwoud tijdens onze reizen rond de wereld, maar elke keer is het toch weer net iets anders. In Colombia, vooral in de hoger gelegen gedeeltes, groeien de raarste bomen en planten, waardoor ik toch weer opnieuw mijn ogen uit kijk. Ga je backpacken in Colombia? Of maak je een complete rondreis in Colombia? Dan moet je echt naar Salento en Valle de Cocora! 

Wil je mijn reisprogramma een klein beetje verder helpen? Abonneer dan heel graag even op mijn YouTube-kanaal. Je blijft dan op de hoogte van de nieuwste video’s en zorgt ervoor dat ik mooie reizen kan blijven filmen!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites