Iguazú Falls: de mooiste watervallen van Zuid-Amerika

Tijdens een grote reis door Zuid-Amerika zijn we voor de tweede keer aanbeland in Argentinië. We begonnen aan een grote reis door dit bijzondere continent in Buenos Aires en reizen door bijna alle landen naar Lima, Peru. In het vorige deel maakten we de overtocht naar Colonia del Sacramento in Uruguay. Dit avontuur kun je beleven via de link: Backpacken in Uruguay, de hoogtepunten. Nu is het tijd voor één van de absolute toppers van Zuid-Amerika: de watervallen van Iguazú!

De Iguazú watervallen gezien vanaf een uitkijkpunt in het National Park
Op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay liggen de grootste watervallen ter wereld.

Het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay

We zijn terug in Argentinië en pakken de bus naar het drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay. De bekende Iguazú Falls (Iguaçu in het Portugees) liggen op de grens van deze drie landen en zijn met stip een hoogtepunt van Zuid-Amerika. Ieder land heeft zijn eigen uitvalsbasis voor jouw bezoek of georganiseerde tour naar de watervallen.

De kaart van de Iguazú / Iguaçu watervallen op de grens van Argentinië, Brazilië en Paraguay.
Op de kaart zien we dat de drie steden dicht tegen elkaar liggen, van waaruit een korte busrit je naar de nationale parken kan vervoeren.

Wat kun je verwachten bij de Iguazu watervallen?

Bij elkaar opgeteld hebben de Argentijnse kant Iguazú en de Braziliaanse kant Iguaçu wel 275 watervallen, waar het water wel 82 meter naar beneden stort in de Rio Iguaçu. In extreme gevallen kan er wel 12 miljoen liter per seconde naar beneden komen. Hoewel de Niagara Watervallen wellicht bekender zijn, heeft Iguazú de grootste en meest indrukwekkende watervallen van onze planeet. Een bezoek is dan ook een must-do tijdens jouw reis in zowel Argentinië als Brazilië. Naast de ketting van honderden watervallen van wel 2,7 kilometer, is het tropisch regenwoud vol exotische planten en dieren een mooie bijkomstigheid.

De Iguazú watervallen zijn een bestemming die je zeker het hele jaar kunt bezoeken. Na de natste maanden in het voorjaar zijn de watervallen op zijn grootst vanwege de grote hoeveelheid water in de rivieren. In onze zomer, hun winter, valt er dan juist weinig regen en is de temperatuur zeer aangenaam.

De beste reistijd voor Iguazú Falls is onze zomer, omdat het dan minder regent. De temperatuur is er altijd zeer aangenaam.
De beste maanden voor de Iguazú watervallen zijn mei, juni en juli.
Wij bezoeken de Iguazú watervallen in juli, een maand met veel zon en weinig regen!

De Argentijnse kant in Puerto Iguazú

Na een lange busreis van dertien uur komen wij aan in Puerto Iguazú. Omdat we de bussen steeds ’s nachts nemen, slapen we het grootste gedeelte van de lange afstanden. Het systeem van nachtbussen in heel Zuid-Amerika is dan ook een echte aanrader. Op een redelijk goedkoop budget reis je hier al snel in luxe! Als we wakker worden zien we dat we opeens omgeven zijn door de jungle. We verblijven in Marcopolo Suites Iguazú, een heel relaxed hotelletje met een mooie binnenplaats, een zwembad en veel groen. Veel tijd besteden we er nu niet aan, want we hosselen snel nog even wat Argentijnse Pesos en nemen meteen de bus naar het Nationaal Park Iguazú.

De verschillende routes door het park lopen dwars door de jungle. We zien coati’s (neusberen), toekans en roofvogels. Als ik Suzanne vraag of ze al veel dieren heeft gezien, antwoord ze sarcastisch met: JA! MUGGEN! Toen ik haar vertelde dat er in het enorme oerwoud om ons heen ook krokodillen en jaguars zitten, waren die vliegende bloedprikkers opeens het probleem niet meer. Al is de kans om echt een zeldzame Jaguar te spotten minuscuul, Suus gluurt de hele dag alert in de bosjes in Kung Fu positie.

National Park Iguazú zit vol met exotische dieren, zoals deze coati
De coati is de Zuid-Amerikaanse variant van de wasbeer. Ze zijn altijd gulzig op zoek naar eten, dus ook wat er in jouw tas zit!

Een boottocht tussen de Iguazú watervallen is een must!

Vanaf verschillende plateaus kan je de watervallen goed bekijken, maar wat we echt graag wilden is met een boot nog dichterbij komen. Dat hebben we geweten ook! Tijdens een boottocht over de rivier varen we zeer dicht op het kolkende water, door een gang genaamd la Garganta del Diablo, the Devil’s Throat. Je zal merken dat je bijna geen adem krijgt doordat het water echt van alle kanten lijkt te komen in een dikke mist! Suus had overigens zo hard zitten gillen dat we later op de dag nog steeds mensen tegenkwamen die haar nadeden. Het was echt onbeschrijfelijk en een super vette ervaring!

Wat kost een bezoek aan de Iguazú watervallen?

Een nadeel van zo’n geweldig park zijn de prijzen. We hebben ons gebruikelijke dagbudget moeten verdriedubbelen, maar plekken als deze zijn het waard. Dit is wat je kunt verwachten:
– Entree Braziliaanse kant: € 16,- p.p.
– Entree Argentijnse kant: € 13,- p.p.
– Rondvaart met een boot: € 40,- p.p.

Een boottocht door de Iguazú watervallen is een must!
Het kolkende water van de Iguazú watervallen van dichtbij. Wat een indrukwekkend gezicht en wat voelen we ons nietig en klein!

Het leven als backpacker in Puerto Iguazú

Bij de gezellige bar van ons hotel is het bier extreem goedkoop. Tijdens het Happy Hour betalen we slechts € 2,20 voor een fles van 650 mL. Hoe bizar, dit komt neer op een vaasje voor 70 cent! Maar let op, bestel je net even na het Happy Hour, dan schieten de prijzen hard omhoog. Omgerekend kosten de flessen nu wel €11,5 per fles! Op dat moment is het goed om te weten dat er in Zuid-Amerika nog net geen bier uit de kraan komt, op zoveel plekken kunnen ze de gouden rakkers tevoorschijn toveren. Aan de overkant van de weg heeft het tankstation, de Shell, meer weg van een slijterij die daarnaast toevallig ook een handeltje in benzine heeft.

Het centrum van Puerto Iguazú stelt niet bijster veel voor. De toeristische restaurants, waar voor de groepsreizen neerstrijken, zien wij als backpackers snel als geldklopperij. Toegegeven, dit gedeelte van Argentinië is natuurlijk niet rijk en je kunt ze niet kwalijk nemen om een goede boterham te verdienen aan de hordes toeristen die hier rondzwerven.
Op zondag ligt Puerto Iguazú net als veel plaatsen in Zuid-Amerika compleet op zijn gat. De watervallen zijn wel toegankelijk, maar verder is er veel dicht. Suus kan eindelijk wat doen aan die witte melkflessen die ze benen noemt en ik neem een duik in het zwembad. We genieten optimaal van het zonnetje, tussen de geluiden van het tropisch regenwoud om ons heen.

Happy Hour in Puerto Iguazú
Happy Hour is overal in Zuid-Amerika de gezelligste en goedkoopste tijd van de dag, zeker voor backpackers!

De grens oversteken tussen Argentinië en Paraguay / Brazilië

In de avond zullen we de grens oversteken naar Paraguay, misschien wel de grootste onbekende van alle landen in Zuid-Amerika. De grensplaats heet Ciudad del Este en staat een beetje bekend als foute gokstad: meer voor de gelukzoeker of hoerenloper en wat minder voor de backpacker. De busrit is spannend en we zijn ook een beetje zenuwachtig. Paraguay is een stuk armer dan de vorige landen en veel minder toeristisch. Als we aan boord van de bus stappen, zegt de buschauffeur ons te laten weten wanneer we de grens van Argentinië en dus de uitgaande douane bereiken. Daar ‘checken we uit’ bij Argentinië en stappen we weer aan boord. We hadden verwacht dit riedeltje te herhalen bij de Paraguayaanse kant. De stempel is binnen een minuut geregeld, maar die flapdrol van een buschauffeur is hem gepeerd! Hij heeft ons zo bij de grens achtergelaten en het is al donker geworden.

Twee Chilenen en een rare dronkelap, wie hetzelfde lot beschoren zijn, bieden aan om een taxi te delen. Ik zie echter dat ons hostel best dichtbij is en we besluiten het stuk te lopen. Het is tenslotte lekker weer; we kunnen meteen wat geld pinnen bij de bank en de omgeving wordt steeds mooier. Alles lijkt inmiddels op een spannende aflevering van Peking Expres, in een compleet nieuwe omgeving waar we niks van weten. We lopen langs een groot meer, door een park, maar wel een beetje een verlaten gebied in. Er zijn geen straatlantaarns meer en om ons heen staan onbewoonde villa’s in aanbouw. Een rijke buurt dus, maar er zitten veel zwerfhonden. Suus is echt doodsbang, maar ik vertel haar steeds dat er niks aan de hand is. Zelf begin ik ook mijn strakke Terminator-blik te verliezen, als er op een gegeven moment drie honden op ons af rennen en hard blaffen. Gelukkig bleek het spreekwoord over blaffende honden nog steeds van toepassing. In een escorte van zwerfhonden komen we aan bij het hostel, waar Suus toch even een traantje wegpinkte (ook van geluk).

Overnachten in Ciudad del Este, Paraguay

Wat we totaal niet meer verwachten, gebeurt. We stappen het mooiste hostel binnen dat we ooit hebben gezien: Casa Alta Hostel. Een gigantische keuken, grote ruimtes met mega-tv’s, marmeren vloeren en design meubels. We krijgen een grote vierpersoonskamer met zijn tweeën, een moderne badkamer en een tuin met een splinternieuw zwembad: een bijna gratis paradijsje. Omdat we inmiddels uitgehongerd zijn, krijgen van de hotelbaas een lijst met wel dertig soorten pizza. We combineren drie smaken op een mega-pizza (70 cm doorsnede!) waar standaard twee liter cola bij komt. Vers en snel bezorgd voor zeven euro. Waar zijn we beland? De hemel bestaat en hij ligt in Paraguay!

Ciudad del Este is de Paraguayaanse kant van de Iguazú Falls watervallen.
Op het dakterras van Hostel Alta Casa in Ciudad del Este chillen we omgeven door de Paraguayaanse jungle.

De Braziliaanse kant in Foz do Iguaçu

Vanaf Paraguay of Brazilië zul je vanuit de plaats Foz do Iguaçu het National Park Iguaçu betreden. Dit natuurgebied grenst in het zuiden aan de Argentijnse Iguazú watervallen, waar we eerder waren. Eigenlijk is de naam exact hetzelfde, maar in plaats van Spaans nu Portugees. Het grootste deel van de watervallen liggen in Argentinië (ongeveer 80%), maar het beste uitzicht heb je daardoor juist vanaf de Braziliaanse kant van de watervallen! Het loont dan ook om beiden kanten te bezoeken, als je er dan toch bent.

Na een prachtig uitzicht hebben we de hele ‘experience’ erop zitten en reizen wij verder naar Paraguay op onze trip door Zuid-Amerika.

Foz do Iguaçu van bovenaf aan de kant van Brazilië
Bovenop de waterval is het uitzicht adembenemend. Het geluid alleen al, blaast je helemaal weg.
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites