De grootste geitenmarkt van Oman in Nizwa

De geitenmarkt in Nizwa is één van de hoogtepunten van Oman en een must see tijdens je rondreis door Oman. Het is handig om je rondreis zo te plannen dat je op vrijdag in de stad Nizwa bent, want alleen op vrijdag komen handelaren en kopers naar de grote markt van Nizwa om de beste geiten te kopen of verkopen. Ze komen uit alle regio’s van Oman helemaal naar deze plek en dat is te zien aan de verschillende traditionele kledij die zij dragen. Wij stonden om zes uur op en sliepen vlakbij om vooraan te staan bij het spektakel en dat was echt de moeite waard!

Wat gebeurt er precies op de geitenmarkt van Nizwa?

Om 07:00 uur dien je aanwezig te zijn bij de markt van Nizwa. Deze is te vinden vlak buiten het Nizwa Fort. De verschillende poorten naar de markt hebben bordjes, waardoor je zult zien dat de ‘Goat Market’ de tweede van drie poorten is gezien vanaf de parkeerplaats. Op de parkeerplaats is het overigens enorm druk, waardoor je het beste op tijd kan komen en net buiten die parkeerplaats in de stad een plekje kan zoeken. Als je rond 6:30 uur een plekje hebt gevonden ben je ruim op tijd.

Eerst wordt er een beetje gesocialized, over koetjes en kalf..ehh geitjes gepraat en dan barst het spektakel los. Er wordt een grote kring gemaakt met een looproute, lees: geiten-catwalk en dan gaan de verkopers op zoek naar handel. Ze sjouwen, trekken en pronken met hun mooiste geiten, terwijl de omstanders druk door elkaar heen schreeuwen. We staan er middenin!

De zoon van een familie op de geitenmarkt in Nizwa met zijn nieuwe aanwinst.

Zielig voor de geitjes

Ondanks het feit dat de geitenmarkt een honderden jaren oude traditie is en onderdeel van de Omaanse cultuur, blijft het moeilijk om de dieren af en toe zo in paniek te zien. Voor de geitjes is het allemaal best stressvol natuurlijk, maar eerlijk waar zien we dat de Omanezen ook ontzettend begaan kunnen zijn met hun geiten. We zien de kinderen van de families hier en daar afscheid nemen van hun favoriete huisdieren! De prijzen? Zo’n honderd euro voor een lammetje en dat gaat door tot een euro of driehonderd voor een groot sterk beest.

Jens vond het geitje op de foto hierboven erg schattig, maar we hebben de biedingsstrijd verloren van de aardige jongeman. Wel mochten we even met zijn nieuwe aanwinst op de foto. Het was me het vrijdagochtendje wel zeg. Het voordeel als je zo vroeg op staat is wel: je hebt nog de hele dag voor de stad Nizwa. Er is namelijk nog veel meer te bewonderen in de omgeving!

Met het ochtendzonnetje is het Nizwa Fort een waanzinnig mooie plek!

Andere bezienswaardigheden in de stad Nizwa

Het Nizwa Fort

Letterlijk het hoogtepunt van Nizwa is het reusachtige fort vlak naast de grote markt. We zijn de eerste gasten op de vroege ochtend en zien de zon langzaam over de hoge muren heen fonkelen. Alles is echt als in een sprookje van 1001 nacht. Het Nizwa fort is vroeger gebouwd toen Nizwa de allerrijkste stad was in het hele Midden-Oosten, om de rijkdommen te beschermen. De eeuwenoude handelsstad blijkt echt geen spat veranderd, want hier buiten kun je aan fruit, groente, aardewerk, wapens, sieraden, voertuigen, kruiden, koeien, kippen en dus vooral geiten komen.

In het fort kun je aan alle kanten de muur beklimmen voor fenomenale uitzichten. Wanneer ik aan de ene kant sta, zie ik Suus en Jens in de verte bij de andere. Deze plek is zo ongelofelijk fotogeniek. Over de muur kun je goed zien hoe de oude stad Nizwa midden in een oase van palmbomen is gebouwd.

Het uitzicht op de duizenden palmbomen over de muur van het Nizwa Fort.

Op vrijdag zie je strijders, dansers en handwerksters

Het fort wordt rond een uur of tien bestormd door een traditioneel leger onder luid gejoel, gedrum en gedans. De kinderen zijn voor de gelegenheid ook helemaal uitgedost in de lokale klederdracht. De dans waarbij het voeren van oorlog met zwaarden wordt uitgebeeld noemen ze in Oman Al Razha.

Na de dans wordt er nog vrij fanatiek met de zwaarden gestreden. Ze waren wel erg goed op elkaar ingespeeld, want op deze foto zou ik al lang een oog verloren hebben! Met een gouden schild en een flinterdun wapperend zwaard horen we de ene kets na de andere, terwijl de zangers en drums de spanning opvoeren.

Sultan Qaboos Grand Mosque in Nizwa

Een prachtig ochtendzonnetje verlicht de moskee in Nizwa. Op vrijdag, de heilige dag van de moslims, is Nizwa de stad waar het allemaal gebeurt. Van origine is Nizwa de stad van de religie en de handel en die twee gaan goed samen elke vrijdag. De grootste markt van het land lijkt dan wel één groot straattheater. Vooral de eeuwenoude geitenmarkt is een belangrijk onderdeel hiervan. De moskee is het centrum waar alle kleine straatjes omheen zijn gebouwd. Ook de souk waar je doorheen kunt lopen is een aanrader. Je zult je echt in de wereld van Aladdin wanen.

Het Bahla Fort

Na Nizwa rijden we nog wat dichter naar de woestijn en het wordt al maar minder bewoond. Het oudste en grootste fort van Oman staat in Bahla. Dit stadje heeft tijdens onze reis al veelvuldig gefunctioneerd als oefening voor mijn Arabische keelklank: Bèggglehh. De Omanezen vonden mijn uitspraak al aardig in de buurt komen! Het hele Bahla Fort is gemaakt van zandsteen, waardoor het van dichtbij echt een beetje op een zandkasteel lijkt. Het stamt uit de twaalfde eeuw toen de Nabahina stam hier vanuit de woestijn neerstreek. Het is echt een bizar stukje architectuur en zo mooi behouden!

Jabreen Castle

Onze laatste stop in Bahla en de omgeving van Nizwa is het Jabreen Kasteel. Persoonlijk vind ik dit zeventiende eeuwse kasteel het allermooiste Arabische plaatje. Het doet echt denken aan het paleis van de sultan uit Aladdin, met mooie balkons, Arabische raampjes en gevels, kerkers en zelfs een graftombe in de kelder. Op het dak is het uitzicht fenomenaal. Voor ons is het nu tijd om de bewoonde wereld te verlaten: op naar de woestijn!

Het mooiste gebouw van Oman vonden wij dit prachtige zeventiende eeuwse kasteel Jabreen.
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites